Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Špijuniranje (nevjernih) partnera

'Lover spy': Pogledajte zašto je ovaj mladić na listi najtraženijih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carlos Enrique Perez-Melara razvio je i prodavao softver za špijuniranje partnera i ljubavnika, a iako je optužen još 2005. godine, FBI ga i dalje ne može uhvatiti

Prošlog tjedna FBI je proširio listu najtraženijih cyber kriminalaca s pet novih imena, a najzanimljivije ime na tom popisu je Carlos Enrique Perez-Melara. On je sa svojim kriminalnim aktivnostima počeo još 2003. godine kada je iz svog stana u San Diegu pokrenuo stranicu putem koje je prodavao spyware za špijuniranje supružnika i ljubavnika/ljubavnica, a iako je zbog svojih (ne)djela optužen još 2005. godine, on do danas nije uhićen te na BBC-u kažu da ga je FBI stavio na listu najtraženijih cyber kriminalaca prvenstveno zbog frustracije što ga već osam godina ne mogu uhvatiti jer se navodno skriva u San Salvadoru.

Uhićen osumnjičeni za najveći cyber napad u povijesti!

'To su sofisticirani kriminalci koji se znaju skrivati na internetu', komentirao je ovaj slučaj John Brown iz cyber divizije FBI-a koji je za informacije o Perez-Melari ponudio nagradu od 50 tisuća dolara. Prema optužbi iz 2005. godine on je prodao malware više od tisuću ljudi koji su ga instalirali na računala više od dvije tisuće ljudi. Ovaj je spyware (prvotno nazvan email PI, a naknadno preimenovan u Lover Spy) bio maskiran kao elektronska čestitka, a nakon što bi primatelji otvorili tu čestitku, nisu bili svjesni da su time pokrenuli proces instalacije špijunskog programa na svoje računalo.

Lover Spy pratio je sve računalne aktivnosti korisnika zaraženih računala uključujući poslane i primljene e-mailove, internetske stranice koje su posjećivali te lozinke za pristup online servisima i te je podatke slao osobama koje su kupile taj program. Na Sophosovom blogu napominju kako su osobe koje su na ovaj način špijunirale svoje partnere mogle preuzeti i djelomičnu kontrolu nad njihovim računalima, odnosno mogli su pristupati datotekama, mijenjati ih i brisati te su čak mogli uključiti web kameru računala.

Haker ukrao podatke dva milijuna klijenata Vodafonea

Osim Carlosa Enrique Perez-Melarea koji je optužen, ali još ne i uhićen, zbog ilegalnog praćenja elektronske komunikacije optužene su i osobe koje su kupile ovaj špijunski program. Lover Spy koštao je 89 dolara, a u optužnici protiv Melarea stoji da je taj program razvijen isključivo za krađu i prisluškivanje te da ga se u 99,9 posto slučajeva nije moglo otkriti na računalu. U slučaju da bude uhićen prijeti mu do pet godina zatvora i velika novčana kazna.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene