Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsolutni šok

Je li ovo KRAJ PRIČE za privatnost: Imaju ključeve do naših mobitela?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Edward Snowden bivši je zaposlenik američke sigurnosne agencije NSA koji je pokrenuo pitanje online sigurnosti u svijetu, no najnoviji izvještaj jednostavno je 'čavao u lijesu' zvanom privatnost na mobitelu.

Otmica kojoj doslovce nema presedana i koju su proveli špijuni SAD-a i Velike Britanije, dala je agencijama NSA i GCHQ neograničen pristup privatnim podacima korisnika mobitela, piše u najnovijem izvještaju kojeg su objavili na portalu The Intercept.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠPIJUNSKI SKANDAL Britanska tajna služba hakirala SVJETSKE MOĆNIKE na summitu G20 Slika nije dostupna Stručnjaci zbunjeni Pronađena šifrirana poruka iz 2. svjetskog rata koju nitko ne može 'razbiti'

Izvještaj kojeg prenosi The Intercept, tvrdi da su NSA i GCHQ uspješno hakirale sigurnosnu mrežu tvrtke Gemalto, jednog od najvećih proizvođača SIM kartica za mobitele u svijetu te se dočepali brojnih ključeva za otključavanje podataka bilo kojeg mobitela s njihovom karticom u sebi, a iako je brojka ugroženih korisnika zasad nepoznata, strahuje se da je jednostavno pregolema, jer Gemalto na godinu proizvodi čak dvije milijarde SIM kartica.

Ukratko, riječ je nesagledivom rušenju sigurnosti u mobilnoj telefoniji, što znači da bi i Vaš telefon mogao biti ranjiv na hakerski upad američkih i britanskih špijuna, ako oni iz bilo kojeg razloga pomisle da ste im na bilo koji način zanimljivi.

Sva četiri najveća pružatelja usluga mobilne telefonije u SAD-u, AT&T, Verizon, T-Mobile i Sprint, koriste Gemaltove SIM kartice i samo ta činjenica govori o potencijalno golemom broju ugroženih korisnika.

Iz Gemalta ističu da ne mogu potvrditi tvrdnje u izvještaju te da nisu imali saznanja da NSA i GCHQ provode bilo kakvu operaciju. Trenutno se provodi istraga unutar tvrtke.

'Naši klijenti dolaze iz 190 zemalja svijeta i iz mnogih svjetski poznatih gospodarkih grana - banaka, nacionalnih administracija, mobilnih operatera, financijskih institucija, prometnih operatera i drugih industrija koje traže dobitak u efikasnosti, sigurnosti i jednostavnosti', stoji na stranicama Gemalta.

Američki Senat blokirao reformu NSA

'Dobivanje pristupa bazi podataka s ključevima praktički je kraj igre za šifriranje mobilnih uređaja', rekao je stručnjak za kriptografiju Matthew Green.

Jednostavno je preskupo dešifrirati masivne količine podataka sirovom silom, ali priča je posve drugačija ako imate ključeve šifri za recimo email klijenta ili milijarde SIM kartica.

U izvještaju se navodi da je GCHQ pratio pojedinačne zaposlenike velikih teleoperatera i proizvođača SIM kartica, hakirajući njihov email i Facebook profile. Riječ je navodno bila o neumoljivom online uhođenju zaposlenika Gemalta.

Isto tako, neke od kompanija koje proizvode SIM kartice nisu poduzele jake mjere za zaštitu podataka, a u izvještaju se tvrdi da su se šifre SIM kartica mnogih kompanija slale sa slabom ili nikakvom zaštitom.

U posljednje dvije godine svijet je naučio podosta o sigurnosti online pa tako i to da se NSA i njezini partneri spremni učiniti apsolutno sve da prikupe podatke koji ih zanimaju, da prekinu ili ometaju sigurnost na internetu te da osramote svoje protivnike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene