Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠPIJUNSKI SKANDAL

Britanska tajna služba hakirala SVJETSKE MOĆNIKE na summitu G20

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na summitu skupine G20 u Londonu 2009., iza kulisa se odvijalo nešto što niti jedan političar tog skupa nije očekivao. Njihovi mobiteli su praćeni, a otvoreni su i lažni internet kafići u kojima su se prikupljale informacije o saveznicima.

Prema nalogu domaćina, britanske vlade, praćeni su mobiteli i računala stranih sudionika summita G20 u londonu 2009., doznaje Guardian, koji je došao u posjed dokumenata, koji to otkrivaju. Neki od delegata su čak nagovarani da koriste lažno postavljene internet kafiće, koje je postavila britanska tajna služba GCHQ, kako bi mogla aktivno pratiti njihov email.

Pročitajte i ovo Ilustracija zatvorena nakon tragedije Muškarac pao s jedne od najvećih turističkih atrakcija u Londonu: Preminuo na mjestu Napad kemikalijom na jugu Londona Ispovijest svjedoka Nadzorne kamere snimile napad na ženu i djecu: "Vrištala je - moje oči, moje oči! Usne su joj bile crne, a koža spaljena"

>> Napadali i civilne ciljeve: Snowden optužio Amerikance za hakiranje!

Velika Britanija danas ponovno ugošćuje summit, ali ovog puta skupine G8, a svi političari te skupine nazočili su i summitu G20 iz 2009., te bili podvrgnuti sistematskom špijuniranju. Političke uglednike tog summita zasigurno će, u vidu navedenog otkrića, jako zanimati hoće li ih domaćin na isti način ugostiti kao i 2009. i kako će britanski premijer objasniti jesu li doista bili praćeni i prisluškivani prije četiri godine.

Često su se mogle čuti glasine o špijunaži na međunarodnim konferencijama, ali je malo vjerojatno bilo za očekivati neke čvrste dokaze koji bi to potvrdili i iznijeli detalje. No to je promijenio američki zviždač Edward Snowden, koji je prošlog tjedna dospio u središte pozornosti svjetskih medija, nakon što je objavio dokaze o prisluškivanju i praćenju američke agencije NSA.

U jednom od dokumenata koje je na uvid dobio i Guardian, spominju se 'najnovije obavještajne sposobnosti', kojima bi se presretala komunikacija gostujućih delegata. Na meti su posebno bili turski ministar vanjskih poslova i 15-ak delegata iz njegove pratnje te bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene