Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razbili su 'Enigmu', no vrhunski britanski stručnjaci za razbijanje šifriranih poruka, ne mogu dešifrirati nedavno pronađenu poruku iz Drugog svjetskog rata.


Poruka je pronađena na ostacima goluba u dimnjaku kuće u Surreyju prije nekoliko tjedana. Otad se stručnjaci iz obavještajne agencije GCHQ muče s dešifriranjem, a sad otvoreno traže i pomoć javnosti, prenosi BBC.

Vezani članci Birmingham Velika Britanija u šoku: Jedna osoba mrtva i sedam ranjenih u napadu nožem u središtu Birminghama Velika Britanija, koronavirus U dijelu Velike Britanije zabranili odlazak u goste: "Čini se da se virus širi u obiteljima, a ne u barovima"

>> FBI i američki kriptografi traže pomoć oko dvije šifrirane poruke

Tijekom renoviranja dimnjaka, poruku je na ostacima noge goluba iz Drugog svjetskog rata pronašao malu tubu u kojoj se nalazila šifrirana poruka s 27 kodova.

'Nismo se uistinu niti nadali da ćemo moći pročitati poruku, jer su takve vrste poruka osmišljene kako bi se koristile tijekom ratnih operacija i da ih mogu pročitati samo pošiljatelj i onaj koji poruku prima', istaknuo je jedan povjesničar GCHQ-a.

Stručnjaci vjeruju kako je postoje dva načina na koji je poruka mogla biti šifrirana. Prvi je takozvani jednokratan način, u kojem se na poruku primjenjuje nasumični 'ključ'. Ako je to slučaj, onda je ključ bio poznat samo pošiljatelju i recipijentu te je poruka doslovce neprobojna. Drugi način je da je postojala specifična knjiga s kodovima, koja je već vjerojatno uništena.

Ironično ili ne, stručnjaci ističu kako im je najkonstruktivniji prijedlog upravo od jednog građanina, koji im je poručio da s obzirom da je golub pronađen u dimnjaku, poruka vjerojatno počinje riječima 'Dragi Djede Mraze'.

Kome je poruka bila namijenjena i tko ju je mogao poslati, još je uvijek predmet samo nagađanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook