Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslan za druženje

VIDEO Otišao u svemir, brat blizanac zbog usporedbe ostao na Zemlji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski raketoplan jutros je na Međunarodnu svemirsku postaju odnio opremu, namirnice te prvog humanoidnog robota Kiroba.

Japanski raketoplan H-2B, lansiran jutros iz baze Tanegashime, ponio je na Međunarodnu svemirsku postaju opremu, namirnice i malog humanoidnog robota Kiroba. 'Modul (za prijevoz tereta) HTV4 razdvojio se od raketoplana u predviđenom trenutku i nastavio put prema ISS-u', navodi Jaxa, a pristat će na ISS 9. kolovoza.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

>> VIDEO Robot koji ima kosti i mišiće!

Simpatični android Kirobo, visok 34 centimetara, kućni je robot za druženje i bit će zadužen komunicirati na japanskom jeziku s astronautom Koichijem Wakatom koji će od studenoga boraviti na ISS-u.

Japan na svemirskoj postaji ima laboratorij Kibo gdje se provode različiti eksperimenti. Kirobo je dobio ime prema tome laboratoriju, ali i liku 'Astra malog robota' iz manga (japanski strip). Taj mali humanoid umije hodati, prepoznati lica i snimati, a morao je proći brojne testove da bi mogao govoriti, što čini vrlo prirodno te kretati se u bestežinskom stanju.

Njegov brat blizanac, Mirata, ostao je na Zemlji i služi za usporedbu u slučaju da znanstvenici uoče neke poremećaje kod Kiroba. Cilj projekta je proučiti u kojoj mjeri robot za druženje može pružiti moralnu potporu osobama koje su izolirane tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Modul nosi u svemir i kameru visoke definicije za japansku javnu televiziju NHK koja će u prosincu snimiti kometu ISON. Otkrivena u rujnu 2012., kometa tada treba proći blizu Sunca. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene