NASA-ina najnovija zgrada u istraživačkom centru Ames u Moffett Fieldu osvojila je titulu 'najzelenije' savezne zgrade u SAD-u .


'Održiva baza' smještena je na prostor od 50.000 četvornih metara. Ova je dvokatnica, osim što je već na prvi pogled vizualno zapanjujuća, i vrlo štedljiva. U nju su integrirane mnoge komponente čiste energije, uključujući i solarne panele, sustav za sanaciju vode te sustav regulacije koji reagira na promjene u sunčevoj svjetlosti, temperaturi, vjetru i popunjenosti zgrade.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija postigla dogovor sa Sirijom: Hmejmim (p)ostaje trajna ruska zračna baza Slika nije dostupna LEGENDARNI AMERIČKI ASTRONAUT UPOZORAVA NASA-u Prije misije na Mars, postoji jedna važnija misija

>> NASA: Kroz dvije godine ćemo otkriti planet poput Zemlje!

'Ova zgrada generira više električne energije nego što je troši što nam omogućava da podržimo energetske potrebe i drugih zgrada u kampusu. I troši 90 posto vode manje od ostalih zgrada', kazao je Steve Zornetzer, pomoćnik direktora istraživačkog centra Ames.

Američko Vijeće za zelenu gradnju i energiju zgradi je dodijelilo 'platinasti status' , tj. najviši mogući. Na njezinu izgradnju utrošeno je 25 milijuna dolara.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.