Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U samo 24 sata više od 12 tisuća korisnika zatražilo je od Googlea da ih izbriše sa svoje tražilice i da na taj način zaštiti njihovu privatnost


Google je nedavno na svojim stranicama objavio poseban formular putem kojeg korisnici od ove kompanije mogu zatražiti da ih izbriše s tražilice – potrebno je unijeti svoje osobne podatke, linkove za koje žele da ih ova kompanija ukloni te moraju objasniti zašto žele da ih Google izbriše. Nakon prvotne odluke Europskog suda pravde nekoliko je korisnika iz Velike Britanije direktno od ove kompanije zatražilo da ih se 'skine' s tražilice, a od objave ovog web formulara Google je doslovno zatrpan sa zahtjevima.

Vezani članci Slika nije dostupna Godinu dana do punoljetnosti: Google slavi 17. rođendan Slika nije dostupna Googleova 'odbijenica' Hrvatima: Samo rijetkima odobren zahtjev za 'zaborav'!

Iako službenih informacija o broju zahtjeva nema, na CNBC-u kažu da je u prva 24 sata od objave formulara Google zaprimio više od 12 tisuća zahtjeva korisnika koji žele da kompanija sa svoje tražilice ukloni neke informacije o njima (u odluci suda navodi se kako te informacije moraju biti 'neadekvatne, irelevantne, koji su izgubile relevantnost ili su pretjerane u odnosu na svrhu u koju su obrađene').

Evo kako od Googlea zatražiti da vas izbriše s tražilice

Prilikom najave predstavljanja web formulara za uklanjanje sadržaja s tražilice, izvršni direktor Googlea Larry Page rekao je kako bi to mogli iskoristiti represivni režimi, kao i da će to utjecati na smanjenje inovacija, dok je glasnogovornik kompanije komentirao kako je Google sada stavljen u poziciju donošenja teških odluka i prosuđivanje o tome je li brisanje informacija s njihove tražilice zaštita prava osoba koje 'žele biti zaboravljene' ili se na ovaj način javnosti uskraćuje pravo na pristup informacijama.

Treba napomenuti da će se te informacije ukloniti samo s Googleove tražilice, dok će one i dalje ostati na originalnim stranicama. Ako i vi želite od Googlea zatražiti da ukloni linkove s kojima se krši vaša privatnost, to možete zatražiti ispunjavanjem formulara na ovom linku.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju