Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Automobilima će upravljati računala

Google traži partnera za razvoj 'automobila bez vozača'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Sve smo sve bliži danu u kojem ćemo ući u automobil koji će nas odvesti na posao, a u isto vrijeme ćemo rješavati križaljku, igrati neku igru ili malo odspavati'.

Iz Googlea su objavili da trenutačno pregovaraju s automobilskim kompanijama i traže partnera s kojim će zajedno razvijati tehnologiju za proizvodnju automobila kojima će upravljati računala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priusom upravlja računalo Googleov 'auto bez vozača' izazvao lančani sudar

Anthony Levandowski, Googleovac koji je uključen u ovaj projekt, kaže da razgovaraju sa svim proizvođačima automobila kako bi vidjeli koliko su 'uzbuđeni oko ovog projekta' i da li su zainteresirani za suradnju i zajednički razvoj ovakvih automobila bez vozača.

Na stranici Digital Trends kažu da smo 'sve bliži danu u kojem ćemo ući u automobil koji će nas odvesti na posao, a u isto vrijeme ćemo rješavati križaljku, igrati neku igru ili malo odspavati'.

Ipak, u Googleu su svjesni koliko je tema automobila kojima će upravljati računala osjetljiva i koje sve opasnosti predstavljaju ovakvi automobili te će im trebati godine dok ne razviju 'savršenu' tehnologiju kojoj ćemo moći povjeriti naše živote. U ovoj kompaniji nadaju se da će to biti u sljedećih desetak godina, a slično razmišlja i praunuk Henryja Forda koji vjeruje da ćemo do 2025. godine u automobilima moći uključiti autopilota i pustiti ga da 'sam' vozi, odnosno u potpunosti prepustiti upravljanje automobila računalu.

Do tada, rekao je Levandowski na Society of Automotive Engineers konferenciji koja se održala u Detroitu, ekipa iz Googlea nastavit će testirati ove automobile i prijeći će milijune testnih milja prije nego ovi automobili počnu voziti cestama jednako kao i obični automobili.

Trenutno je najveći problem u njihovu razvoju softver, no Levandowski kaže da postoji i puno problema oko hardvera poput velikih troškova i pouzdanosti senzora koji detektiraju sve potencijalne probleme i prijetnje oko automobila.

Googleovi automobili bez vozača već se neko vrijeme testiraju u SAD-u, a prošle je godine jedan takav automobil sudjelovao u prometnoj nesreći za koju, napomenuli su u ovoj kompaniji, nije kriv njihov automobil, već je pogriješio vozač koji je u tom trenutku upravljao autom.

Kako izgleda vožnja ovakvim automobilom pogledajte u videozapisu kojeg je prošli mjesec na YouTubeu objavio Google.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene