Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je nastao

FOTO Astronomi iznenađeni: Snimljen golemi otrovni oblak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su uočili neobičnu pojavu visoko iznad površine Saturnovog mjeseca Titana.

Divovski otrovni oblak otkriven je iznad površine Titana, Saturnovog najvećeg mjeseca, a pojavu je snimila NASA-ina letjelica Cassini. Oblak je snimljen iznad Titanovog južnog pola, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za bonus probajte pogoditi i mjesec FOTO Možete li pogoditi kojem planetu pripada ova tamna strana? Slika nije dostupna Nitko ne zna kako je nastao FOTO - ČUDO NA TITANU: Astronomi snimili 'čarobni otok' koji je u trenu nestao

Astronome intrigira činjenica da se neobičan oblak nalazi na visini od 300 kilometara od površine Titana, gdje se se obično ne formiraju tako visoko u atmosferi.

FOTO - ČUDO NA TITANU: Astronomi snimili 'čarobni otok' koji je u trenu nestao

Prema podacima s Cassinija, astronomi su zaključili da je riječ o oblaku kojeg čine smrznute čestice otrovnog kemijskog spoja poznatog kao vodikov cijanid. Da bi se zamrznuo, vodikov cijanid mora biti izložen temperaturi od -148 stupnjeva Celzija, prenosi NASA.

Prisutnost tog oblaka govori i o tome da je Titan znatno hladnije mjesto nego što su to astronomi pretpostavljali.

Titan je vrlo poseban mjesec u Sunčevom sustavu, koji ima godišnja doba, a kako mu orbita oko SUnca zajedno s planetom traje 29 godina, svako godišnje doba traje sukladno tome 7 godina. Titan je posljednji put promijenio godišnje doba još 2009. godine, kad je sjeverna hemisfera prešla iz zime u proljeće, a južna iz ljeta u jesen.

Astronomi pretpostavljaju da je oblak na Titanu nastao zbog kombinacije više faktora: promjene godišnjeg doba koja je promijenila i cirkuliranja u atmosferi te smanjenu izloženost Sunčevoj svjetlosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene