Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Wow!

Saturnovi mjeseci kakve još niste vidjeli u režiji hrvatskog astrofotografa amatera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palnet Saturn drugi je najveći u Sunčevom sustavu. Njegovi prstenovi su ga proslavili, a ima i čitavu plejadu umjetnih satelita, a slijedeće retke posvetimo ukratko njima.

Na fotografijama koje možete vidjeti prikazani su Saturnovi prirodni sateliti u doista nevjerojatnim detaljima i položaju. Snimke svakog pojedinačno su same po sebi zadivljujuće no kad se više njih nađe na istoj fotografiji, raštrkano ispred Saturna, onda je riječ o još posebnijem pogledu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više nema sumnje NAPOKON POTVRDA Enceladus ima globalni ocean! Slijedeći korak - ima li i života? Slika nije dostupna Vodena para u svemiru FOTO Pogledajte 'ledeni svijet'

Na ovakvim fotografijama možemo zahvaliti, ni manje ni više, nego Hrvatu Gordanu Ugarkoviću, koji je kalibrirao fotografije, koje je snimila NASA-ina svemirska letjelica Cassini. Među njima su i posebne fotografije samo Saturnovog mjeseca Titana i drugih Saturnovih satelita. Titan je ujedno najveći Saturnov satelit.

Gordan je hrvatski developer računalnog softwarea te astrofotograf amater. Njegova zanimacija je i obrada fotografija planeta i drugih tijela u Sunčevom sustavu te stvaranje kompozita u boji iz baze podataka letjelica poput Cassinija/Huygensa.

Ugarković zapravo nije oduševljen malom količinom fotografija koje u javnost pušta tim znanstvenika koji obrađuje fotografije primljene s Cassinija. Zato ima svoju Flickr stranicu. A jednom kad uđete na nju, postoji velika šansa da će postati jedan od vašim omiljenih bookmarkova.

Po tome kako ispadnu planetarne fotografije u njegovoj obradi, netko bi vrlo teško zaključio da je riječ o samo amateru. Pogledajte fotogaleriju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene