Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatna sličnost

FOTO: NASA otkrila novi 'Nil' na Saturnovom mjesecu Titanu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ina letjelica Cassini, koja leti oko planeta Saturna, snimila je 400 kilometara dugu rijeku na Titanu, najvećem mjesecu oko tog planeta.

Tekuća rijeka, koju je Cassini snimio,  prva je takva snimljena na nekom planetarnom tijelu u Sunčevom sustavu. Fotografija je nastala 26. rujna, a prikazuje sjevernu polarnu regiju Titana, gdje se snimljena rijeka ulijeva u Krakenovo more, koje je veličinom slično Kaspijskom ili Sredozemnom moru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

>> Na Saturnovu najvećem mjesecu Titanu postoji ocean?

NASA je otkriće usporedila s jednom od najpoznatijih rijeka na Zemlji - Nilom u Africi.

NASA-ini astronomi ističu kako bi im otkriće rijeka Na Titanu moglo dati bolji uvid u razlomljenu površinu tog Saturnovog mjeseca. Nedavna analiza pokazuje kako Titanova toplina koja dolazi iz unutrašnjosti, sprječava njegove oceane da se zamrznu te tako možda i omogućuju izolirane uvjete u kojima se može razviti mikroskopski život.

Isto tako, otkriće rijeka na Titanu povećava i šanse da taj mjesec krije ogromne količine tekućine na svojoj površini. Titan je jedino planetarno tijelo za kojeg astronomi znaju da ima stabilnu tekućinu na površini, odnosno da ima konstantno prisutnu tekućinu na površini.

Dok se hidrološki sustav na Zemlji oslanja na vodu, na Titanu se isti oslanja na hidrougljike poput etana i metana, pojašnjavaju u NASA-i.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene