Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarolija koja ne prestaje

FOTO Najbolje svemirske fotke 2012. godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popriličan broj odličnih fotografija svemira i iz svemira i ove smo godine imali prilike vidjeti, no kad treba odabrati 12 najboljih, to nije nimalo lagan zadatak.

Još bi nezahvalnije bilo napraviti rang listu i tih 12 fotografija pa se zato nećemo niti truditi, već ćemo vama prepustiti da u njima pronađete svojeg favorita. Izbor nije lagan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogled u nebo FOTO Nevjerojatne snimke iz svemira - Zajedničko im je nešto neočekivano Slika nije dostupna Primjećena hipotetska čestica Tamna materija pronađena u središtu Sunca?

>> Slavi 22 godine u svemiru: Ovo su najbolje fotke teleskopa Hubble

Još u siječnju, teleskop VISTA Europskog južnog opservatorija (ESO) napravio je infra crvenu fotografiju maglice Helix, koja neodoljivo podsjeća na mačje oko. Definitivno zasluženi kandidat u našem pregledu.

Pogled s Međunarodne svemirske postaje uvijek je odličan, no poneke fotografije jednostavno nadmašuju sva očekivanja, pa tako i fotografija koja prikazuje pristajanje Soyuza na ISS, iznad Indijskog oceana i s Aurorama u pozadini.

Tu je i fotografija ostatka supernove, koju astronomi zovu i 'Vještičja metla'. Snimio ju je Robert Franke, a prikazuje ostatke zvijezde u našoj galaksiji, koja je eksplodirala prije nekoliko tisuća godina. Zasluženo se našla u našem pregledu.

Površina Marsa gledana iz njegove orbite uvijek intrigira promatrača i nudi nešto više od krajolika. Jedna takva fotografija prikazuje polarnu regiju Crvenog planeta te reljef koji neodoljivo podsjeća na goluba. Dovoljno da doleti u naj fotku našeg pregleda najboljih u 2012. godini.

Iduća fotografija kao da je proizašla iz sjevernjačkih legendi. U konstelaciji velikog psa nalazi se maglica nazvana 'Torova kaciga', jer izgledom podsjeća na nešto što bi glasoviti nordijski bog mogao nositi na glavi. Ako je dobro za Tora, dobro je i za uvrštenje u naj svemirske fotke.

Kad NASA-ina svemirska letjelica Cassini snima Saturn, to je gotovo u pravilu zagarantirano intrigantna i lijepa fotografija. Niti ova, koju smo izabrali nije iznimka u tome. Snimljena je u studenom, iz orbite i na udaljenosti od 2,4 milijuna kilometara.

Ono je najspektakularnije tijelo u našem sustavu i njegovo srce te izvor života istovremeno. Fotografije Sunca rijetko ostavljaju promatrača ravnodušnim, a posebice ova koja je snimljena 17. rujna. Zastrašujuć prikaz djelovanja Sunčevog magnetskog polja, koje je oslobodilo solarnu baklju. Definitivno pravi izbor za naj svemirsku fotku godine.

Robotsko vozilo Curiosity bilo je svijetu već poznato i prije polijetanja na Zemlji, no 'veseli' NASA-in rover neumorno rovari po Marsu i šalje autoportrete iz minute u minutu. Hoće li pronaći tragove života na Marsu? Još jedna fotografija u užem izboru.

Ostanimo još malo uz Crveni planet i fotografiju jednog od njegovih kratera koju je snimio Mars Reconnaissance Orbiter u siječnju. Intrigantnog oblika i forme, i ova je fotografija zaslužila svoje mjesto u našem pregledu.

Kako izgleda kolijevka zvijezda? VLT teleskop Europskog južnog opservatorija nudi pogled na maglicu Carina, koju astronomi još nazivaju i zvjezdanim rodilištem. Radijacija mladih zvijezda čini maglicu da svijetli u vidljivom spektru. Definitivno prizor koji ostavlja bez daha.

Ponekad je dovoljno jednostavno pronaći dobru osamu i tu na Zemlji, a to je učinio Tunç Tezel iz Turske, koji je fotografiju Mliječne staze snimio u nacionalnom parku Uludag u Turskoj. Pozadinska svjetla u nizini daju posebnu čar fotografiji. Zaslužen kandidat.

Za kraj, pogledajte u oko najveće oluje u solarnom sustavu. Da, to je olujni sustav na Saturnu, kojeg je s 400.000 kilometara udaljenosti snimila letjelica Cassini. Zastrašujuće i zadivljujuće istovremeno. Naš posljednji izbor, sasvim opravdano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene