Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"To je treća značajna baklja na istom području od 19. listopada. Ona i dalje nastavlja rasti."


Sunčeva pjega AR12192 čak je 14 puta veća od površine Zemlje i rezultat je trodnevnih velikih solarnih oluja. Po tko zna koji put, javljaju se strahovi da bi Sunčeva aktivnost mogla poremetiti rad elektroničkih uređaja na Zemlji.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Znanstvenici u čudu: Snimljena ogromna crna rupa na Suncu! Slika nije dostupna Jeste li znali za ove nevjerojatne činjenice o svemiru?!

Nakon mjeseci vrlo slabe aktivnosti, astronomi su zabilježili nekoliko posljednjih dana kao izrazito aktivne na površini Sunca. Jučer je zabilježena ogromna solarna baklja i pojava pjege koja je 14 puta veća od površine Zemlje, prenosi Daily Mail.

Jučerašnja solarna baklja bila je klase X1.6, što znači da je bila milijun puta jača od od svog nuklearnog oružja zajedno na Zemlji.

Jaka solarna oluja na putu je prema Zemlji!

NASA-ina sonda Solar Dynamics Observatory (SDO) snimila je taj događaj na donjoj polovici Sunca. Klasa X označava najekstremnije baklje na Suncu.

"To je treća značajna baklja na istom području od 19. listopada. Ona i dalje nastavlja rasti", istaknuo je Alex Young iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard.

Solarne baklje su snažne eksplozije radijacije, a iz NASA-e ističu kako ta radijacija ne može proći kroz Zemljinu atmosferu da bi naudila ljudima, no može biti toliko jaka da poremeti dio atmosfere u kojem signali komunikacijskih uređaja i GPS-a putuju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook