Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Xiaomi sve popularniji

Evo što ZAPAD mogu naučiti od 'kineskog Applea'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su Kinezi poznati po kopiranju velikih kompanija, nekad bi Apple, Google, Samsung i slične kompanije mogle nešto naučiti i od 'kineskog Applea'

Mnogi su na Xiaomi gledali kao na 'još jednu kinesku kompaniju' koja proizvodi jeftine pametne telefone i kopira Apple te su na početku bili poznatiji zbog svog osnivača i izvršnog direktora koji prilikom predstavljanja novih proizvoda imitira Stevea Jobsa (nosi traperice, crnu majicu i tenisice), nego po kvaliteti svojih uređaja. No, stvari su se s vremenom promijenile, a Lei Jun pokazao je da ima puno veće ambicije od toga da bude poznat samo po imitiranju Appleova osnivača te je vrijednost ove kompanije nedavno procijenjena na deset milijardi dolara, dok je tijekom drugog kvartala Xiaomi u Kini prodao više telefona i od Applea zauzevši pet posto tržišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Xiaomi osvaja svijet Kineski fenomen: Prodali su više telefona od Applea, a sada kreću u osvajanje svijeta! Slika nije dostupna Sad ih imaju 315 Drastično porastao broj kineskih milijardera

Veliki uspjeh 'kineskog Applea': Prodali su više telefona i od 'pravog' Applea!

Također, mnoge je šokirala nedavna vijest kako će jedan od vodećih Googleovaca koji je radio na razvoju Androida Hugo Barra svoju karijeru nastaviti upravo u ovoj kineskoj kompaniji. Iako neki smatraju da je njegov odlazak iz Googlea vezan uz navodni ljubavni trokut u kojem se našao te da mu je Sergey Brin oteo curu, gotovo nitko nije očekivao da će Barra otići u Kini i zaposliti se u Xiaomiju.

Na Venture Beatu kažu da, s obzirom na odlične prodajne brojke i milijune zaluđenih fanova ove kompanije u Kini, očito je da u Xiaomiju imaju formulu za uspjeh te kažu da bi i velike kompanije poput Applea, Samsunga i Googlea mogle nešto naučiti od 'kineskog Stevea Jobsa'.

Prva lekcija koju bi kompanije trebale naučiti od Xiaomija jest da bi trebale slušati svoje korisnike. Naime, nije slučajno da Xiaomi ima tako veliki broj fanova jer su oni poznati po tome što slušaju pohvale i kritike korisnika njihovih telefona te često mijenjaju svoje MIUI sučelje koje koriste na svojim Androidima i prilagođavaju ga željama korisnika. Na ovaj način poboljšavaju svoju mobilnu platformu, ali i privlače još veći broj fanova, što je potpuno drugačiji pristup u odnosu na npr. Apple – kada su korisnici iPhonea 4 imali problema sa signalom zbog načina na koji drže telefon, Steve Jobs im je samo poručio da ga ne drže na taj način.

Kvalitetni jeftini telefoni mogu donijeti veliku zaradu

Ova je kompanija dokazala da je moguće raditi dobre, kvalitetne i jeftine pametne telefone te se, kada su specifikacije mobilnih uređaja u pitanju, jeftini telefoni konkurentskih kompanija ne mogu mjeriti s Xiaomijem čiji posljednji model Red Rice dolazi s četverojezgrenim procesorom i ima 720p HD ekran dijagonale 4,7 inča, a prodaje se po cijeni od 130 dolara.

Jedan od razloga zbog kojih su njihovi telefoni jeftini jest što ih predstavljaju puno prije početka njihove prodaje tako da s vremenom komponente za telefone pojeftine, oslanjaju se na prodaju putem interneta, a za marketing ne troše stotine milijuna dolara poput konkurentskih kompanija, već se oslanjaju na društvene mreže.

Kineski 'Steve Jobs' Googleu preoteo vodećeg menadžera

Još jedna stvar koju bi ostale kompanije mogle naučiti od Xiaomija jest da se može dobro zaraditi i prodajom jeftinih telefona – iako prodaju jeftinije Androide, mogu se pohvaliti velikim prihodima te drže rekord kao kompanija koja je na kineskom tržištu najbrže uspjela ostvariti prihod od milijardu dolara. Osim samih telefona, prodaju i dodatke za svoje uređaje poput kućišta i slušalica, teme za MIUI, a omogućuju i oglašavanje putem MIUI sučelja tako da i na tome zarađuju.

Lei Jun ima velike planove za budućnost – planira se proširiti i na neka međunarodna tržišta, a upravo u tome bi mu trebao pomoći donedavni Googleovac Hugo Barra te se nada da bi Xiaomi u budućnosti mogao postati jedna od kompanija s Fortune 500 liste.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene