Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Druga ekonomija svijeta ima točno 315 milijardera, što je za 64 više nego 2012. godine, prenio je AFP podatke istraživačkog instituta Hurun.


Wang Jianlin, vlasnik konglomerata Dalian Wanda Group, koji je kupio američki lanac kino dvorana AMC, postao je najbogatiji Kinez, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 22 milijarde dolara, prema procjenama instituta te magazina Forbes.

Vezani članci Slika nije dostupna Kineski Apple platio 3,6 milijuna dolara za 'samo dva slova'! Slika nije dostupna Evo što ZAPAD mogu naučiti od 'kineskog Applea'!

>> Kineski 'Steve Jobs' Googleu preoteo vodećeg menadžera

Prosječno bogatstvo 1.000 najbogatijih Kineza kreće se oko 1,04 milijardi dolara. Nekretnine su glavni izvor bogaćenja kineskih milijardera i to zahvaljujući naporima vlade da ograniči kupovinu nepokretne imovine kao i vrtoglavim rastom cijena.

Bogatstvo Lei Juna, vlasnika mobilnog operatera Xiaomi, tijekom prošle godine se usedmostručilo na 2,6 milijarde dolara. U studiji instituta Hurun objavljenoj u kolovozu, navodi se da je broj novih milijardera u Kini značajno povećan 2012., kao posljedica usporavanja ekonomskog rasta i propadanja lokalnih burzi.

Kina je krajem 2012. imala 1,05 milijuna milijunaša, koji posjeduju bogatstvo od barem 1,63 milijuna dolara, što je za samo tri posto više nego 2011. te ujedno najmanje povećanje u posljednjih pet godina.

Ovakva relativna stagnacija milijunaša djelomično se objašnjava usporavanjem kineskog ekonomskog rasta 2012. od samo 7,8 posto, najmanjim u proteklih 13 godina, prenosi Sky News.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook