Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Patent otkrio planove

OVAKO Apple želi zavladati i automobilima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Patent koji je prijavio Apple otkrio je buduće planove ove kompanije na automobilskom tržištu

Steve Jobs je iza sebe ostavio veliko nasljeđe te mnogi smatraju da je Apple u posljednjih desetak godina u potpunosti revolucionalizirao tržište glazbenih playera sa svojim iPodom, odnosno pametnih telefona i tableta s iPhoneom i iPadom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jednostavnost i minimalizam Pogledajte kako bi mogao izgledati novi softver na iPhoneu Slika nije dostupna Novi izgled iOS-a Apple priprema najveće promjene u operativnom sustavu za iPhone i iPad!

No, osim računala i mobilnih uređaja, Jobs je radio i na Appleovom televizoru (o kojem glasine kruže oko dvije godine), a jedna od njegovih neispunjenih želja bila je dizajnirati automobil te je, kako su kasnije otkrili neki njegovi suradnici, osnivač Applea bio uvjeren da može promijeniti i to tržište.

Steve Jobs imao je još jedan san – htio je dizajnirati automobil!

Apple vjerojatno nikad neće predstaviti svoj automobil, no čini se da su Tim Cook i ekipa iznimno zainteresirani za ovo tržište te bi u budućnosti brojnim opcijama u automobilima mogli upravljati upravo putem Appleove tehnologije. Naime, tijekom nedavnog predstavljanja nove verzije mobilnog operativnog sustava iOS 7, iz ove su kompanije napomenuli kako razvijaju verziju iOS-a koja će se koristiti i u automobilima.

Iako nisu otkrili previše detalja o svojim planovima, 'iOS in the Car' trebao bi omogućiti jednostavnu integraciju iPhonea i upravljačke ploče automobila, odnosno putnog računala tako da bi neke opcije s Appleovih uređaja poput Sirija i karata mogli koristiti i u automobilima.

No, kako prenose na Mashableu, patent koji je Cookova kompanija prijavila otkriva kako u Appleu žele puno više od same integracije iOS-a s automobilima te žele da se putem njihove tehnologije bazirane na velikom 'taktilnom ekranu osjetljivom na dodir' upravlja brojnim opcijama vozila – temperatura, retrovizori, audio sustav, karte i slično.

Patent nazvan 'Digital Dash' uključuje veliki ekran osjetljiv na dodir, lasere koji će pratiti pogled vozača i kamere koje će pratiti pokrete glave kako bi se informacije prikazivale na dijelu ekrana na kojem je usmjeren pogled vozača. Također, na samom ekranu nalazit će se neka vrsta tipki putem kojih će vozač moći obavljati određene operacije u automobilu bez da pomiče pogled s ceste.

 'NAJVEĆA PROMJENA od predstavljanja iPhonea'!

Appleova tehnologija u automobilima trebala bi omogućiti vozačima da većinom opcija upravljaju putem ekrana osjetljivog na dodir ili putem Sirija kojem je dovoljno reći da reproducira neku pjesmu, promijeni radio stanicu, upali klimu, da pošalje poruku ili nekog nazove, za navigaciju će se koristiti Appleove karte, a sustav će vozače obavještavati o novim mailovima, porukama s društvenih mreža ili slično.

Trenutno nije poznato hoće li Apple primijeniti i dalje razvijati ovaj patent s velikim ekranom osjetljivim na dodir u automobilima ili će od njega odustati, no sigurno je da ćemo u budućnosti u automobilima koristiti sve napredniju tehnologiju koja bi na kraju mogla u potpunosti ovladati vozilima tako da bi automobilima upravljala računala (pokretana možda dijelom i Appleovom tehnologijom), dok bi vozač mogao u miru čitati novine ili odmarati.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene