Oceani prekrivaju dvije trećine planeta i presudni su za život na Zemlji, a kao ekološka tema spominju se tek u raspravama o onečišćenju plastikom, no znanstvenici upozoravaju da bi zbog globalnog zatopljenja razine mogle porasti do dva metra do kraja 2100.

Galerija Klimatske promjene, Ilustracija (Foto: SARAH DAWALIBI / AFP) Otapanje leda na Grenlandu (Foto: AFP) Klimatske promjene (Foto: Getty Images) +1 Infografika utjecaja klimatskih promjena u Europi (Screenshot: Europaparl.europa.eu)

Oceani su presudni za život na Zemlji, no oni su često predmet rasprave o okolišu samo kada je riječ o onečišćenju plastikom ili smanjenju ribljeg fonda, upozoravaju stručnjaci, piše portal France 24.

Vezani članci Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres Jezivo upozorenje glavnog tajnika UN-a: "Dosad smo imali sreće, ali to nije taktika. Samo jedan pogrešan korak je dovoljan..." Antonio Guterres UN upozorava: "Prijeti nam prehrambena katastrofa globalnih razmjera"

"Imamo važnu priliku da tijekom sljedećih 18 mjeseci učinimo nešto za oceane", rekao je Dan Laffoley iz Međunarodnog saveza za očuvanje prirode.

Međuvladin panel o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (IPCC), u godišnjem izvješću u listopadu 2018. upozorio je na učinke globalnih porasta temperatura, a ovog će rujna objaviti najnovije procjene o stanju oceana.

"Izvješće IPCC-a bit će prilično tmurno", rekla je Lisa Speer, direktorica programa međunarodnih oceana u Vijeću za obranu prirodnih resursa.

Porastom razina stakleničkih plinova u atmosferi, rastu i razine mora. Oceani trenutno dopiru do kopna za oko 3.3 milimetra po godini, a to se i ubrzava. Prema zadnjoj procjeni IPCC-a iz 2014. razine mora mogle bi se povećati i do jednog metra do kraja stoljeća.

No novije studije, koje su razmatrale više različitih scenarija planiranja, ističu kako bi trenutni trendovi zatopljenja mogli podići razine mora i za dva metra do 2100.

"Mi znanstvenici smo zatečeni razmjerima, dubinom i brzinom promjena", rekao je Laffoley, uoči Svjetskog dana oceana.

Svjetski dan obilježava se od 1992. na prijedlog Kanade kako bi se podsjetilo na važnu ulogu koju oceani imaju u svakodnevnom životu. Oni su pluća našeg planeta koja osiguravaju većinu kisika koji udišemo, navodi se na stranicama Ujedinjenih naroda.

Ovogodišnje manifestacije održane su pod geslom "Rod i ocean". Prema poruci glavnog tajnika UN-a suzbijanje rodne neravnopravnosti ključno je za ostvarenje ciljeva održivog razvoja za oceane do 2030. godine,

"Moramo osigurati i dokončati nesigurne radne uvjete i jamčiti da žene imaju jednaku ulogu u djelatnostima povezanima s oceanom", poručio je Antonio Guterres.

Na današnji dan tisuće volontera sakupljalo je plastične proizvode i ostali otpad među stijenama i plažama duž baskijske obale u Španjolskoj, dok su ronioci čistili otpad u moru, prenosi agencija Reuters.

Ronioci su izvukli zahrđale komade željeznog otpada, trolejbus i bicikl te plastični otpad. Volonteri u plavim majicama uklanjali su plastični otpad iz sitnog pijeska te skupljali veće predmete, poput boca. (Hina)

''Bilo je sjajno, apsolutno sjajno'': Bili smo na prvom izravnom letu iz SAD-a u Hrvatsku Prvi izravni let iz SAD-a za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Prvi izravni let iz SAD-a za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Prvi izravni let iz SAD-a za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) +3 U luku Čilipi sletio prvi direktni let iz SAD-a nakon 28 godina (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju