Koraljni otok, ilustracija (Foto: AFP)
Koraljni otok, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Mali smeđi štakor koji je živio na malom otoku na sjeveru Australije prvi je sisavac na svijetu za kojeg se zna da je izumro zbog "klimatskih promjena koje je izazvao čovjek", potvrdila je u ponedjeljak australska vlada.


Miš melomys rubicola s otoka Bramble Cay nastanio je mali koraljni otok na Velikom koraljnom grebenu između država Queensland i Papua Nova Gvineja.

Vezani članci Australski WC ''Ovdje se i najhrabriji use*e'': Pokazao Australski toalet koji bi prestravio i najhrabrije Slika nije dostupna Stravični prizori u Australiji: Plamena apokalipsa odsjekla nekoliko gradova, tisuće ljudi u strahu za život

Sisavac nije viđen gotovo deset godina i prvotno je proglašen izumrlim 2016. godine u izvješću Sveučilišta u Queenslandu. To je izvješće u ponedjeljak potvrdila i vlada u Australiji, piše CNN.

Uzrok izumiranja ovog miša "gotovo sigurno je preplavljivanje oceana" zbog porasta razine mora tijekom proteklog desetljeća, što je dovelo do "dramatičnog gubitka staništa", navodi se u izvješću iz 2016. godine.

"To nije odluka koja se lako donosi", rekao je članovima Senata ili gornjeg doma parlamenta Geoff Richardson, pomoćnik tajnika za okoliš i energiju. "Kada je nešto navedeno kao izumrlo, ono u biti prestaje dobivati bilo kakvu zaštitu'', kazao je.

Vjeruje se da je sedamdesetih godina prošlog stoljeća na otoku Bramble Cay živjelo nekoliko stotina glodavaca. Međutim, njihova populacija brzo se smanjivala nakon toga. Do 1992. godine populacija je tako oštro pala da je vlada Queenslanda klasificirala sve vrste kao ugrožene.

Kritičari australskih nastojanja za očuvanjem kažu da izumiranje ove vrste miša naglašava nedostatak resursa za očuvanje divljih životinja.

Ako temperature nastave rasti, gotovo 8 posto svih vrsta širom svijeta moglo bi izumrijeti, pokazalo je istraživanje iz 2015. godine na Sveučilištu u Connecticutu. Australija, Novi Zeland i Južna Amerika smatraju se najvećim rizikom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju