Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdila i vlada

Miš australskog otoka prvi je sisavac koji je izumro zbog klimatskih promjena, a za sve je kriv - čovjek

Koraljni otok, ilustracija (Foto: AFP)
Koraljni otok, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Mali smeđi štakor koji je živio na malom otoku na sjeveru Australije prvi je sisavac na svijetu za kojeg se zna da je izumro zbog "klimatskih promjena koje je izazvao čovjek", potvrdila je u ponedjeljak australska vlada.

Miš melomys rubicola s otoka Bramble Cay nastanio je mali koraljni otok na Velikom koraljnom grebenu između država Queensland i Papua Nova Gvineja.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV

Sisavac nije viđen gotovo deset godina i prvotno je proglašen izumrlim 2016. godine u izvješću Sveučilišta u Queenslandu. To je izvješće u ponedjeljak potvrdila i vlada u Australiji, piše CNN.

Uzrok izumiranja ovog miša "gotovo sigurno je preplavljivanje oceana" zbog porasta razine mora tijekom proteklog desetljeća, što je dovelo do "dramatičnog gubitka staništa", navodi se u izvješću iz 2016. godine.

"To nije odluka koja se lako donosi", rekao je članovima Senata ili gornjeg doma parlamenta Geoff Richardson, pomoćnik tajnika za okoliš i energiju. "Kada je nešto navedeno kao izumrlo, ono u biti prestaje dobivati bilo kakvu zaštitu'', kazao je.

Vjeruje se da je sedamdesetih godina prošlog stoljeća na otoku Bramble Cay živjelo nekoliko stotina glodavaca. Međutim, njihova populacija brzo se smanjivala nakon toga. Do 1992. godine populacija je tako oštro pala da je vlada Queenslanda klasificirala sve vrste kao ugrožene.

Kritičari australskih nastojanja za očuvanjem kažu da izumiranje ove vrste miša naglašava nedostatak resursa za očuvanje divljih životinja.

Ako temperature nastave rasti, gotovo 8 posto svih vrsta širom svijeta moglo bi izumrijeti, pokazalo je istraživanje iz 2015. godine na Sveučilištu u Connecticutu. Australija, Novi Zeland i Južna Amerika smatraju se najvećim rizikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene