Klimatska aktivistica Greta Thunberg (Foto: AFP)
Klimatska aktivistica Greta Thunberg (Foto: AFP) Foto: Afp

Švedska aktivistica za klimu Greta Thunberg planira se odmoriti od škole na godinu dana kako bi provela svoju međunarodnu kampanju, kazali su izvori za dpa u subotu.


Šesnaestogodišnjakinja je svojim prosvjedom za klimu okrivila svjetske vođe da ne rade dovoljno oko klimatskih promjena, a predvodila je brojne školske štrajkove učenika i studenata.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović podržao zahtjeve inicijative znanstvenika za klimu: ''Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima'' Ministar Tomislav Ćorić u EU - 2 Ministar Ćorić sastao se s klimatskom aktivisticom Gretom Thunberg

Ona će sudjelovati na summitu Ujedinjenih naroda u rujnu u New Yorku te na UN-ovoj konferenciji za klimu u prosincu u Čileu.

Prošle je godine prisustvovala klimatskoj konferenciji UN-a u poljskim Katowicama.

Nakon završetka ove školske godine, Thunberg se u potpunosti planira posvetiti svojoj klimatskoj kampanji, naglasili su izvori.

Prema navodima koje je prvotno objavila švedska novina Dagens Nygeter, Thunberg se ne brine o nastavku školskog obrazovanja, već planira upisati višu školu nešto kasnije, to jest za godinu dana.

Vrijeme je bilo presudno, kaže Greta za Dagens Nyheter: "To se mora dogoditi sada. 2020. je godina u kojoj moramo preokrenuti emisije štetnih plinova oštro nadolje ako želimo održati globalno zagrijavanje između 1,5 do 2 stupnja Celzijeva".

S obzirom na to da Thunberg odbija letove zrakoplovom, njena obitelj traži načine kako će prijeći Atlantik, vjerojatno brodom, naglasili su izvori.

Thunberg je ovoga vikenda posjetila Beč i događaj koji je organizirao Arnold Schwarzenegger, filmski glumac i bivši guverner Kalifornije.

Svjetski summit R20 u Austriji događaj je koji služi za povezivanje gradova i regija koji su već započeli inicijative zaštite klime. (Hina)