Obavijesti Video Pretražite Navigacija
upozorenje!

Mediteranska ljetovališta u opasnosti - Ugroženo 130 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki tsunami razorne moći mogao bi pogoditi velik broj popularnih mediteranskih odredišta te ugroziti živote više od 130 milijuna ljudi koji nastanjuju obalu, otkrila je nova studija.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bolonji su proučavanjem potresa na području sjeverne Afrike izradili simulaciju te zabilježili njihov utjecaj na europsku obalu te izračunali jačinu i veličinu valova koje bi takav potres uzrokovao.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Šteta nakon potresa u Japanu - 1 Golema šteta VIDEO Nakon potresa, tsunami pogodio Japan: Pogledajte zastrašujuće snimke

Izračunali su da ukoliko potres jačine 7 stpnjeva Richterove ljestvice pogodi istok talijanske Sicilije ili sjeverni dio grčke Krete, ogromna površina obale mediterana bila bi pod vodom, prenosi Daily Mail.

Istraživanje utjecaja potresa u Mediteranu pokazuje kako bi, ukoliko dođe do takvog scenarija, velik broj popularnih turističkih odredišta Mediterana mogao biti pogođen velikim valovima razorne moći.

10 najvećih prirodnih katastrofa koje bi nas (uskoro) mogle pogoditi

Izračuni su pokazali kako bi u tom slučaju čak 3.8 četvornih kilometara grčke Krete bilo u potpunosti poplavljeno i zauvijek izgubljeno, a talijanska Sicilija bila bi manja za 0.5 četvornih kilometara.

Znanstvenici napominju kako je pojava tsunamija u Mediteranu iznimno rijetka pojava, no ipak se pojavljuje jednom u 100 godina.

Osim tsunamija, velika prijetnja mediteranskoj obali su potresi koji bi mogli prouzročiti još veće valove od tsunamija. Poput potresa magnitude između 8 i 8.5 stupnjeva po Richteru koji je 365. godine pogodio Kretu, a čiji su valovi uzrokovali uništenje drevnih gradova Grčke, Italije i Egipta te sa sobom odnijeli više od 5000 života.

Posljednji veliki tsunami zbio se 1908. godine uzrokovan potresom u talijanskoj Messini. Pod valovima koji su dosezali visinu i do 10 metara, ostale su tisuće ljudi.

Dr Achilleas Samaras, inženjer dinamike valova sa Sveučilišta u Bolonji te vodeći autor predstavljene studije kazao je kako im je cilj bio analizirati moguće štete i utjecaj potresa na obalna područja u Mediteranu.

'Naša studija može pomoći vladama u pripremi rješenja za moguće scenarije', dodao je Samaras.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene