Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do 35 puta manje mase ljušture

Zbog veće kiselosti oceana stanjuju se ljušture morskih organizama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porast kiselosti oceana kao posljedica povećanja količine ispuštenog ugljikova dioksida 'nedvojbeno' djeluje na smanjenje kalcifikacije morskih organizama, zaključak je studije objavljene u časopisu Nature Geoscience.

Znanstvenici su otkrili da je masa ljuštura sićušnih morskih životinja krednjaka (foraminifera) u Južnom oceanu u prosjeku za 30 do 35 puta manja od mase ljuštura tih praživotinja koje su živjele do industrijske ere, a u okamenjenom stanju su pronađene u taložnim stijenama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jeziva smrt Morski psi izgrizli mladića do smrti Slika nije dostupna Žrtva morskog psa i dalje će surfati Zadobila 200 šavova, ali i dalje brani morske pse!

Ovo je prvi put da je povezanost porasta kiselosti i stanjenja ljuštura potvrđena u prirodi, jer su se znanstvenici sve dosad oslanjali na laboratorijske pokuse i simulacije, rekao je glavni voditelj istraživanja William Howard sa sveučilišta u Tasmaniji, u Australiji. Stručnjaci su u uzorcima taložnih stijena otkrili povećanje količine ugljikova dioksida iz atmosfere u zadnjih 50.000 godina. Oceani apsorbiraju CO2, što povećava kiselost voda. 'Južni ocean nam daje sliku o procesu koji će se proširiti na sve oceane na planetu', upozorio je Howard.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene