Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

Znanstvenici: Klimatske promjene će biti ozbiljnije nego se predviđalo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatske će promjene vjerojatno biti teže nego što se mislilo, pokazala je nova studija.

Najnovija analiza američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja otkrila je da su oni računalni modeli prema kojima će temperatura biti veća vjerojatniji od onih koji pretpostavljaju nižu temperaturu. Studija pokazuje da više temperature ne znače samo zagrijavanje, nego i poplave, suše, rast razine mora i jače oluje i druge oblike ekstremne promjene vremena, a mogle bi i doći i prije nego što je očekivano.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Guardian piše da se studija, koja je objavljena u četvrtak u prestižnom časopisu Science, zasniva na analizi kako dobro računalni modeli procijene buduću razinu vlage u tropskim i suptropskim područjima. Otkriveno je da najprecizniji modeli najbolje reproduciraju naoblake, što je veliki utjecaj na zagrijavanje. Prema ovim modelima pokazano je i da će globalna temperatura rasti ako se emisije stakleničkih plinova nastave povećavati.

'Postoji nevjerojatna veza između toga kako modeli klime simuliraju relativnu vlažnost u ključnim područjima i u kolikoj mjeri se zagrijavaju kad se povećava razina ugljikova dioksida. Naši rezultati ukazuju na to da će zagrijavanje vjerojatno biti na visokoj razini u trenutnim projekcijama', kazao je jedan od istraživača, John Fasullo. Za znanstvenike je ključno uspostaviti točan računalni model predikcije vremena, koji će biti pouzdan i prema kojemu će moći ravnati svoja buduća istraživanja i djelovanje.

>> Enormno topljenje leda na Arktiku pridonijelo je da 'Sandy' ostane zauvijek zapamćena

S obzirom na ovogodišnje ekstremne vremenske promjene, ovi rezultati i nisu tako čudni. Ekstremne su promjene vremena bile česte ove godine. Najnoviji je primjer razorna superoluja Sandy koja je pogodila New York i New Jersey, a prije nje bile su goleme suše koje su pogodile čitav svijet. Suše su bile i uzrok poskupljenja hrane u cijelom svijetu.

'Suho suptropsko područje kritični je element naše buduće klime', kazao je Fasullo. 'Ako te dijelove uspijemo dobro računalno modelirati, možemo unaprijediti naše pretpostavke vremena i omogućiti društvu bolji uvid u posljedice zagrijavanja po cijeli svijet', zaključio je.

Već imamo dokaze o globalnom zatopljenju. Razina arktičkog leda najniža je ikad zabilježena, a satelitske snimke Grenlanda pokazuju da se led topi na područjima na kojima dosad nikad nije. Stručnjaci predviđaju da će u sljedećem desetljeću u morima oko Arktika u potpunosti ostati bez leda.

Sljedeća će studija o klimatskim promjenama biti 2014. godine, a znanstvenici ne vjeruju da će se mnogo razlikovati od ove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene