Stotine znanstvenika koji rade na programu Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS), napravili su najveću dosad trodimenzionalnu kartu svemira, koja prikazuje više od 1,2 milijuna galaksija.


Najveća dosad napravljena trodimenzionalna karta svemira, možda na prvi pogled ne izgleda kao što zvuči, no ako uzmete u obzir da svaka točka prikazuje jednu galaksiju, na poziciji gdje je bila prije 6 milijardi godina, onda se može steći dojam da je riječ o nečem doista velikom.

Vezani članci Slika nije dostupna SAMI SMO. ZASAD U 93 susjedne galaksije nema inteligentnog života Slika nije dostupna Misterij: Konačno pronađeni tragovi 'tamne materije'?!

Iako je na priloženoj fotografiji riječ o jednom dijelu te karte, odnosno 1/20 svemira, ona pokriva područje širine 6 milijardi svjetlosnih godina, visine 4,5 milijardi svjetlosnih godina te dubine 500 milijuna svjetlosnih godina, piše Brookhaven National Laboratory.

Dakle, to je jedan pravi prozor u prošlost našeg svemira, jer što dalje gledate, to je izvoru svjetla koje dopire do vas, trebalo više vremena da i stigne.

Isto tako, samo za referencu, svaka točka na fotografiji, promjera je više stotina svjetlosnih godina.

Program Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS) koristi teleskop smješten u Novom Meksiku u SAD-u.

Znanstvenici tu kartu nisu namjenili entuzijastima koji žele zaviriti u slabo istražene i nezamislivo udaljene kuteve svemira, već pokušavaju razumjeti neka od zasad neobjašnjenih svojstava svemira, poput toga što su to tamna materija i tamna energija. U tu svrhu im je i bila potrebna upravo takva, ogromna i detaljna karta.

"Problem je dosad bio da ako uzmete podatke najsjajnijih galaksija na nebu, onda je riječ o susjednim galaksijama. Za kozmologa, to je kao pogled u dvorište. Ne želim samo pogled u dvorište. Želim kartu svemira", pojasnio je David Schlegel iz američkog nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley, voditelju programa BOSS.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju