Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu 'moraju još više imati na umu da su na istom brodu', ocijenila je agencija Xinhua, a upozorenjima se pridružio i indijski premijer Manmohan Sing


'Usporedimo li eurozonu s velikim brodom, moramo znati da nitko s njega neće sići netaknut ako brod zahvate snažne gospodarske oluje. Zemlje na tom brodu moraju si pružiti ruku spasa', ističe službena kineska agencija uoči presudnih parlamentarnih izbora u Grčkoj u nedjelju i summita G20 u Meksiku.

'Njemačka i Francuska, dva gospodarska pokretača eurozone, trebale bi možda zanemariti svoje političke razlike, razvijati međusobnu suradnju i preuzeti važniju ulogu u rješavanju dužničke krize', predlaže agencija u svom komentaru.

Vezani članci Kune u optjecaju - 3 Znate li koliko je milijardi kuna još uvijek u optjecaju? Doznajte i što u HNB-u misle - gdje je zapravo sav taj silni novac Ilustracija - 6 Budućnost na dva kotača: Ulaganje koje nema alternative, Hrvatska bi tu mogla posebno daleko dogurati

>> Svijet čekaju godine nestabilnosti i sporog rasta! Krivac - eurozona!

'Što se tiče zemalja teško pogođenih krizom, poput Grčke i Španjolske, one moraju - kao i njihovi narodi - shvatiti da se moraju provesti bolne mjere, među kojima štednja, smanjenje proračunskog deficita i reforma njihova financijskog sustava', dodaje Xinhua.

Gospodarstvo Kine, koja je otkupila velik dio europskog javnog duga, sve više trpi zbog krize u Europi, koja je najveće tržište za izvoz kineskih proizvoda. Po nepotvrđenim procjenama stručnjaka, kineska vlada posjeduje europskih državnih obveznica u vrijednosti većoj od 500 milijarda dolara.

>> Rekordna stopa nezaposlenosti u eurozoni!

Njemački, britanski, talijanski, francuski, španjolski i čelnici Europske unije obvezali su se u petak na videokonferenciji uoči summita G20 u Los Cabosu, u Meksiku, da će 'jamčiti gospodarsku stabilnost i podupirati rast'.

Na summitu G20 u ponedjeljak i u utorak Europljane će njihovi partneri još jednom izložiti pritisku.

Indija poziva Europu da odlučno djeluje na krizu u eurozoni

Indijski premijer Manmohan Singh pozvao je europske čelnike da odlučno djeluju kako bi otklonili krizu u eurozoni, uoči odlaska na summit G20 u Meksiko.

'Nadamo se da će europski čelnici odlučno djelovati kako bi otklonili financijske probleme s kojima su sučeljeni', rekao je Singh. Nastavak krize u eurozoni mogao bi 'dodatno oslabiti svjetska tržišta i loše utjecati na naš gospodarski rast', upozorio je indijski premijer.

Singh i njegov ministar financija Pranab Mukherjee ocijenili su da je dužnička kriza u Europi jedan od glavnih uzročnika usporavanja indijskog gospodarstva.

Nakon višegodišnjeg rasta od gotovo 9 posto, Indija je u zadnjem tromjesečju 2011.-2012. imala pad od 5,3 posto na godišnjoj razini, što je najlošiji pokazatelj u zadnjih devet godina, a posljedica je usporavanja svjetskog gospodarstva i zaoštravanja monetarne politike radi suzbijanja inflacije.

Njemački, britanski, talijanski, francuski, španjolski i čelnici Europske unije obvezali su se u petak na videokonferenciji uoči održavanja summita G20 u Los Cabosu, u Meksiku, da će 'jamčiti gospodarsku stabilnost i podupirati rast'. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju