Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobili status kandidata

Posebne zahvale za Hrvatsku. Zelenski: "Hvala, gospodine premijeru"

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Afp
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pojedinačno je zahvalio svakom čelniku država članica EU-a na dodjeli kandidatskog statusa, a hrvatskom premijeru i na "pomoći s iskustvom za obranu slobode", prenijeli su u petak ukrajinski mediji.

"Hrvatska je uz nas. Hvala, gospodine premijeru, za vašu pomoć s iskustvom koje koristimo za zaštitu naše slobode", rekao je Zelenski u četvrtak nakon što je Ukrajina dobila status kandidata za EU, kako je prenio ukrajinski list na engleskom Kyiv Post.

Zelenski je u četvrtak u obraćanju čelnicima država članica EU-a rekao da su donijeli jednu od najvažnijih odluka u 30 godine njezine neovisnosti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Stevo Pendarovski Nije protiv, ali... "Ako može Ukrajina, može i BiH": Predsjednik Milanović traži da se uvjetuje podrška ulasku u EU

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Nakon povijesne odluke Plenković nakon sastanka: "Europsko vijeće prvi put je jasno izrazilo spremnost da se BiH dodijeli status kandidata"

"Međutim, vjerujem da ova odluka nije samo za Ukrajinu. Ovo je najveći korak prema jačanju Europe koji bi se mogao napraviti upravo sada, u našem vremenu i u tako teškim uvjetima, kada ruski rat iskušava našu sposobnost očuvanja slobode i jedinstva", rekao je Zelenski.

Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji.

Ukrajina i Moldavija dobile su kandidatski status u dosad najkraćem zabilježenom roku.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Sastanak na vrhu Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada"

Pročitajte i ovo Ivana Petrović europski parlament Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Uđe li Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine i u Schengen, ne moram govoriti što to znači za našu zemlju"

Ukrajina je podnijela zahtjev 28. veljače ove godine, četiri dana nakon ruske invazije, a nekoliko dana kasnije isto su učinile Gruzija i Moldavija.

Već 7. ožujka Vijeće je zatražilo od Komisije da izradi mišljenje o tim zahtjevima. Komisija je to učinila 17. lipnja.

Hrvatska je, primjerice, podnijela zahtjev za članstvo 21. veljače 2003. godine, a Vijeće je dva mjeseca kasnije zatražilo od Komisije izradu mišljenja.

Komisija je godinu dana poslije, u travnju 2004. objavila mišljenje za Hrvatsku, a status kandidata odobren joj je lipnju 2004.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene