Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pala odluka!

Povijesni trenutak! Ukrajina i Moldavija dobile službeni status kandidata: "Naša budućnost je zajednička"

Charles Michel i Volodimir Zelenski
Charles Michel i Volodimir Zelenski Foto: Afp
Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji.

Održan je sastanak čelnika zemalja članica Europske unije i zapadnog Balkana na kojem se odlučivalo o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Pročitajte i ovo Viktor Orban U igri je 50 milijardi eura Orban osuo paljbu zbog krucijalnog poteza EU vezanog za Ukrajinu: "To je loša odluka..." Pristupnice; ilustracija Pristupnica za EU Nada umire zadnja: ''Ako postanemo dio obitelji europskih zemalja, moći ćemo brže završiti rat''

Odluka Europskog vijeća bila je jednoglasna i te dvije zemlje postale su zemlje kandidati za pridruživanje Europskoj uniji.

"Sporazum. Europsko vijeće je upravo odlučilo o statusu kandidata za EU Ukrajine i Moldavije. Povijesni trenutak. Današnji dan označava ključni korak na vašem putu prema EU. Naša budućnost je zajedno", poručio je predsjednik Vijeća Charles Michel na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku, nazvavši je "jedinstvenim i povijesnim trenutkom u bilateralnim odnosima".

Europski parlament pozvao na dodjelu statusa

Europski parlament je pozvao da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidatkinja za članstvo u EU-u "bez odgode", naglašavajući pritom da konačno pristupanje ovisi o provedbi reformi i ispunjavanju kriterija.

Europska komisija je prošli tjedan objavila mišljenje o zahtjevima Ukrajine, Moldavije i Gruzije i preporučila Vijeću EU-a da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta.

Zastupnici u Europskom parlamentu su s 529 glasova 'za', 45 'protiv' i 14 suzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se poziva čelnike država koji se u četvrtak i petak sastaju na dvodnevnom sastanku na vrhu u Bruxellesu da Ukrajini i Moldaviji "bez odgode" dodijele status EU kandidata, priopćeno je iz te institucije.

Zastupnici smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji kad dovrši potrebne reforme. U rezoluciji su poručili kako bi taj potez pokazao vodstvo, odlučnost i viziju, naglašavajući kako je proširenje i u interesu same Europske unije.

Vlasti triju zemalja pozvane su da "nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu provedbe europskih ambicija svojeg stanovništva" tako što će ubrzati reforme i što prije učinkovito ispuniti kriterije za članstvo u EU-u.

Više o ratu u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene