Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U noćnom obraćanju

Nakon dva golema skandala u toj zemlji Zelenski pobjesnio: "Ovo nećemo tolerirati"

Volodimir Zelenski na NATO samitu - 1
Volodimir Zelenski na NATO samitu - 1 Foto: Afp
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da neće tolerirati korupciju ili izdaju u državnim poslovima dok se njegova zemlja bori kako bi pronašla sredstva da se obrani od ruskih osvajača.

Volodimir Zelenski u utorak je uputio antikorupcijske apele u svom noćnom videoobraćanju nakon što su dva značajna slučaja izašla na vidjelo - uhićenja vojnog službenika za novačenje optuženog za masovnu pronevjeru i parlamentarca optuženog za suradnju s Rusijom.

Predsjednik je prošlog mjeseca najavio planove za reviziju vojnih ureda kako bi pokušao eliminirati korupciju.

Ta je mjera bila dio dugotrajne politike čišćenja vojnih i vladinih odjela kako bi se zapadnim pristašama Ukrajine pokazalo da se ozbiljno želi uhvatiti ukoštac s duboko ukorijenjenom korupcijom, mjerama koje su glavni element u dugom procesu osiguravanja članstva u Europskoj uniji.

"Obični Ukrajinci koji podupiru ratne napore razbjesnili su se korupcijom. Dopustite da upozorim sve zastupnike u parlamentu, dužnosnike i sve koji rade kao državni službenici", rekao je.

Zelenski je, obraćajući se članovima parlamenta, rekao da više neće tolerirati one koji "zbog neke vrste osobne koristi" odbijaju podržati zakone potrebne da Ukrajina započne svoju dugu kampanju za osiguranje članstva u EU-u.

Pročitajte i ovo Požarište stigli i kanaderi Požar kod Dubrovnika: Nakon neprospavane noći, napokon stižu dobre vijesti

Ranije su pravne vlasti rekle da je voditelj vojnog regrutnog centra u južnoj Ukrajini optužen za korupciju i pronevjeru zadržan u istražnom zatvoru, uz jamčevinu u iznosu od nešto više od četiri milijuna dolara.

Ukrajinska Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije rekla je da je Jevhen Borisov, voditelj vojnog ureda za novačenje u Odesi, optužen da je bez objašnjenja stekao sredstva u iznosu nešto većem od pet milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Mobitel, ilustracija Peti stranac ove godine Predatori na plažama sve su gori: Stručnjakinja savjetuje kako zaštititi djecu

Početna je istraga pokazala da je Borisov stekao velike svote putem zajmova od poslovnih partnera dok je Ukrajina bila izložena svakodnevnom ruskom granatiranju.

Ured glavnog tužitelja rekao je pak da je parlamentarac Oleksandr Ponomariov, osumnjičen za suradnju s Rusijom na okupiranom jugoistoku, uhićen do suđenja pod optužbama za izdaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija čak 38,44 stupnja Smrtonosno zagrijavanje: Oni koji se žele okupati na ovom mjestu kao da ulaze u vruću kadu

Ponomariova, zastupnika izabranog za sada zabranjenu stranku optuženu za veze s Rusijom, u pritvor bez jamčevine stavio je Kijevski okružni sud Pechersk.

On je u prošlosti negirao suradnju s Rusijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene