Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peti stranac ove godine

Predatori na plažama sve su gori: Stručnjakinja savjetuje kako zaštititi djecu

Aktualno Galerija Mobitel, ilustracija Mobitel, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Dijete, ilustracija Dijete, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Ručni sat - 1 Ručni sat - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ručni sat - 2 Galerija 1/4 >>
U Rovinju je uhićen pedofil koji je snimao nagu djecu na bazenu. Posebno je šokantno što je došao opremljen najnovijim dosezima tehnologije. Srećom, otkriven je.

Ručnim satom na bazenu u rovinjskom kampu snimao je nagu djecu. 54-godišnjeg talijanskog državljanina na djelu je uhvatio zaštitar, a policija ga je uhitila.

"Policijski službenici temeljem naloga obavili su pretragu mobilnog uređaja i dvaju ručnih satova koje je muškarac koristio i na njima je pronađen inkriminirajući sadržaj", navodi Alen Pačić iz PU istarske u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ene Dumenčić.

Sumnjiče ga za kazneno djelo iskorištavanja djece za pornografiju. Kazna je od jedne do deset godina zatvora.

Predatori sve kreativniji

Predatori na plažama sve su kreativniji. Ne snimaju više samo mobitelom, već kamere, osim u satovima, skrivaju u ključevima, kemijskim olovkama, prijenosnim hladnjacima.

Istarska policija prošle je godine zabilježila ukupno devet počinitelja snimanja nage djece na plažama, ove godine evidentirano ih je već pet. Svi su strani državljani.

Provode i mjere prevencije. Educiraju turističke djelatnike, kao što su zaštitari u kampovima, kako prepoznati predatore.

Pročitajte i ovo Sanacija štete od nevremena u Slavoniji - 2 Ostali bez riječi U akciju pomaganja stradalima od nevremena uključili su se svi: "Evo ja se ježim. Dočekaju nas, plaču, pogotovo bakice"

Pojava pedofilije, tvrdi klinička psihologinja Renata Ćorić Špoljar, nije ograničena samo na plažu i bazen. Postoji uvijek i svugdje, a u ovom razdoblju rizici su izraženiji.

"Roditeljima je važno da imaju nadzor nad svojom djecom, da ih nadgledaju, da vide promatra li ih netko drugi, je li im neko ponašanje sumnjivo", objašnjava.

Važno učiti djecu o opasnostima

Djecu je važno učiti o potencijalnim opasnostima.

"Kako ćemo ih učiti da ne razgovaraju s nepoznatim ljudima, tako ćemo ih učiti i o njihovim intimnim dijelovima tijela i kako se mogu zaštititi, potom kako potražiti pomoć ako ih netko pita, traži nešto od njih što nije u redu. To nije jedan razgovor, to je kontinuirani proces, a razgovor i odgovaranje na djetetova pitanja u svakoj je dobi drukčiji", dodaje Ćorić Špoljar.

Pročitajte i ovo Meteorolog Darijo Brzoja u Dnevniku Nove TV - 1 U Dnevniku Nove TV Meteorolog Darijo Brzoja nakon jakih oluja: "Atmosfera je i dalje nestabilna." Najavio je i kakav bi mogao biti ostatak ljeta

Cijelo društvo, kaže, mora biti svjesno problema pedofilije. Važno je raditi na edukaciji, nadzoru i prevenciji kako bi zaštita djece bila što bolja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene