Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Padaju teške optužbe

Rastu tenzije između Kanade i Indije: Nakon optužbi za ubojstvo protjeran diplomat

Kanadski premijer Justin Trudeau i indijski premijer Narendra Modi
Kanadski premijer Justin Trudeau i indijski premijer Narendra Modi Foto: Afp
Indija je protjerala kanadskog diplomata te objavila da ju zabrinjavaju kanadske "protuindijske aktivnosti".

Indija je objavila u utorak da kanadski diplomat mora napustiti zemlju u roku pet dana, a odluka je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je Ottawa protjerala glavnog obavještajca te južnoazijske države i optužila ga za ulogu u ubojstvu vođe Sikha.

Ovo je najnoviji razvoj događaja u eskalirajućem sporu dviju zemalja. 

Kanada je u ponedjeljak objavila da "aktivno istražuje vjerodostojne optužbe" koje povezuju agente indijske vlade s ubojstvom u Britanskoj Kolumbiji u lipnju. Indija je u utorak odbacila kanadsku optužbu kao "apsurdnu i motiviranu".

Pročitajte i ovo Lyubov Prigožin i Jevgenij Prigožin u nemilosti rusije Udovica Jevgenija Prigožina promijenila identitet

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je veleposlanik Kanade u New Delhiju pozvan na razgovor i obaviješten o odluci o protjerivanju.

"Odluka odražava sve veću zabrinutost indijske vlade zbog upletanja kanadskih diplomata u naša unutarnja pitanja i njihove umiješanosti u aktivnosti protiv Indije", navelo je ministarstvo.

Ubijenog Sikha Indija okarakterizirala kao terorista

Hardeep Singh Nijjar ubijen je iz vatrenog oružja ispred sikhskog hrama u Surreyju, u Britanskoj Kolumbiji, 18. lipnja.  Nijjar je podržavao domovinu Sikha u obliku neovisne države Khalistani, a Indija ga je okarakterizirala kao "terorista".

Sjedinjene Države su "duboko zabrinute" zbog optužbi kanadskog premijera Justina Trudeaua da su agenti indijske vlade povezani s ubojstvom vođe separatista Sikha, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

"U redovnom smo kontaktu s našim kanadskim partnerima. Ključno je da se kanadska istraga nastavi i da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde", navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Sergej Trifunović Sve počelo zbog psa Sergej Trifunović ispričao svoju stranu drame u Splitu: "Zbog jedne rečenice sam zanijemio. Točno bih je tako rekao na filmu"

Velika Britanija priopćila je u utorak da je u bliskom kontaktu s kanadskim partnerima zbog "ozbiljnih optužbi" iz Ottawe, a o slučaju se oglasila i Australija.

"Australija je duboko zabrinuta zbog ovih optužbi", rekao je glasnogovornik ministrice vanjskih poslova Penny Wong u utorak.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene