Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka TV mreža MSNBC suspendirala je Keitha Olbermanna, voditelja jedne od svojih najgledanijih emisija 'Odbrojavanje', nakon što je otkriveno da je dao političke donacije za tri demokratska kandidata na ovotjednim kongresnim izborima.


Washingtonski dnevni list Politico izvijestio je da je Olbermann trojici kandidata dao po 2.400 dolara, što je najveći dopušteni pojedinačni prilog za kampanju, te da se jedan od njih, kongresnik iz Arizone Raul Grijalva, pojavio u Olbermannovoj emisiji istoga dana kad je primio donaciju.

Olbermann je priznao da je dao donacije Grijalvi, kao i demokratskoj kongresnici Gabrielle Giffords iz Arizona, te Jacku Conwayu, demokratskom kandidatu koji je u Kentuckyu poražen na izborima za Senat od kandidata konzervativnog pokreta 'Tea Party', Randa Paula.

Vezani članci Josip Jurić Umirovljenik donirao 100 tisuća kuna Odjelu za hemodijalizu u Supetru ime svoje preminule supruge Lorenzo Gentile - 2 Je li u Petrinji bilo krađe humanitarne pomoći? Talijan tvrdi: "Paketa nije bilo. Optužili su me da smo poslali popišanu robu." U općini mu dobacuju: "Mafijo"

MSNBC je priopćio da je Olbermann prekršio interna pravila profesionalne etike koja zabranjuju novinarima davanje političkih donacija, te da je supendiran do daljnjega bez plaće. 'Nakon što sam saznao za Keithove političke donacije, a imajući u vidu politiku i standarde NBC Newsa, ja sam ga suspendirao na neodređeno vrijeme bez naknade', naveo je u priopćenju predsjednik MSNBC-a Phil Griffin.

Gorljivi liberalni komentator

Olbermann, poznat kao gorljivi liberalni komentator, jedno je od najpoznatijih lica MSNBC-a, 24-satnog kanala vijesti koji se zadnjih godina profilirao kao proliberalni pandan konzervativnom Fox Newsu, najgledanijem kanalu vijesti u SAD-u. Prema podacima agencije Nielsen, Olbermannovo 'Odbrojavanje' svake je večeri u prosjeku privuklo 1,1 milijuna gledatelja.

>> Bivši izraelski TV voditelj ubio se u zatvoru

'Svatko zaposlen na NBC Newsu tko sudjeluje u građanskim i drugim vanjskim aktivnostima mora znati da tim aktivnostima ugrožava svoj položaj nepristranog novinara jer time može stvoriti privid sukoba interesa', stoji u pravilniku koji je objavio MSNBC-a uz vijest o suspenziji svog novinara. (Hina)