Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZABRINJAVAJUĆE

Prijete li nam novi ratovi zbog klimatskih rizika? ''Svijet riskira pojavu više sukoba..."

Tvornice zagađuju zrak (Foto: Dnevnik.hr)
Tvornice zagađuju zrak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hitno su potrebna nova globalna pravila za borbu protiv klimatskih migracija i reguliranje novih tehnologija geoinženjeringa, upozorili su u ponedjeljak vojni i sigurnosni dužnosnici.

"Bez koordinirane politike o oba pitanja, svijet riskira pojavu više sukoba bez ikakvog mehanizma za njihovo rješavanje na međunarodnoj razini", rekla je Erin Sikorsky, zamjenica ravnatelja Centra za klimu i sigurnost sa sjedištem u Washingtonu.

"Takozvane tehnike solarnog geoinženjeringa, u kojima se čestice mogu raspršiti u stratosferu planeta kako bi odvratile više sunčeve svjetlosti dalje od zagrijane Zemlje, posebno su zabrinjavajuće", rekla je Sikorsky zakladi Thomson Reuters.

To pitanje se sve češće pojavljuje u razgovorima sa stručnjacima za sigurnost, dodala je u telefonskom razgovoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USUSRET KONSTITUIRAJUĆOJ SJEDNICI Tomašević održao sastanak s predstavnicima stranaka Skupštine

Pročitajte i ovo Tomo Medved Sjednica vrha stranke Održana sjednica Predsjedništva HDZ-a, umjesto Plenkovića pred novinare izašao Medved

Stručnjaci Međunarodnog vojnog vijeća za klimu i sigurnost (IMCCS) u izvješću objavljenom u ponedjeljak pozvali su na brže mjere za suzbijanje emisija zagrijavanja planeta i veće napore na rješavanju posljedica klimatskih promjena.

"Sve veći intenzitet klimatskih opasnosti napet će vojne i sigurnosne službe diljem svijeta jer su pozvane da odgovore na klimatske krize", upozorili su iz IMCCS-a.

Dodali su da je "infrastruktura vojnih snaga sve više izložena riziku od klimatskih utjecaja poput porasta razine mora i pogoršanja oluja".

Od rekordne suše na zapadu SAD-a do snažnih uragana i ciklona diljem svijeta, kao i porasta migracija u Srednju Ameriku povezanih s olujama i neuspjelim usjevima, klimatski utjecaji predstavljaju veliki sigurnosni rizik, stoji u izvješću IMCCS-a.

"Klimatske promjene više nisu budući rizik koji će se dogoditi desetljećima od sada jer zagrijavanje temperatura i klimatski utjecaji već aktivno oblikuju sigurnosni problem za sve zemlje", rekla je Kate Guy, zamjenica ravnatelja IMCCS-a.

Stručnjaci su istaknuli da se vojne snage širom svijeta sada slažu da su klimatske promjene sigurnosni rizik, ali da su se koraci za rješavanje tog problema kroz promjene razvojne strategije, diplomacije i međunarodnih obrambenih sporazuma tek počeli pojavljivati.

"Stvarni broj provedenih mjera je mali", rekla je Sherri Goodman, glavna tajnica IMCCS-a i dodala da je "prijelaz s koncepata klimatske sigurnosti na provedbu presudan i potreban hitno".

Analitičari su izrazili nadu da će se zemlje NATO-a na sastanku 14. lipnja možda prvi put složiti da nastave s klimatskim programom usmjerenim na rješavanje ključnih problema.

"Dok se američki predsjednik Joe Biden zalaže za klimatske akcije, trenutak je da se prihvati inicijativa i ne propusti ovaj trenutak", rekla je Sikorsky.

Pročitajte i ovo Cijepljenje, ilustracija - 1 Bolja epidemiološka slika U ovoj županiji građani mogu krajem tjedna bez naručivanja primiti svoju dozu, objavljeno i koja cjepiva imaju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka suda u Zagrebu Osuđena prevarantica: 17 godina primala nezarađenu mirovinu, mora vratiti sve do zadnje lipe s kamatama

Dodala je da se "klimatski rizici počinju integrirati u napore za izgradnju mira, s klimatskim savjetnikom imenovanim u mirovnu misiju u Somaliji i jezikom o klimatskim promjenama u mirovnim sporazumima u zapadnoj Africi".

Kad je riječ o pripremi za više klimatskih migracija i posebno potencijalnoj upotrebi geoinženjerskih tehnologija, po Sikorsky. "moramo potaknuti međunarodnu zajednicu da razgovara i dođe do dogovora". "I to početi - odmah", dodala je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene