Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka suda u Zagrebu

Osuđena prevarantica: 17 godina primala nezarađenu mirovinu, mora vratiti sve do zadnje lipe s kamatama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Općinski kazneni sud donio je nepravomoćnu presudu u postupku protiv 83-godišnje umirovljenice, rodom iz Širokog Brijega i dvojnog državljanstva. Ona je 17 godina primala starosnu mirovinu koju nije zaradila.

Općinski kazneni sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu u postupku protiv umirovljenice rodom iz Širokog Brijega. 83-godišnjakinja je 24. srpnja 1995. godine podnijela zahtjev Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika RH u kojemu je navela da ostvaruje pravo na starosnu mirovinu.

Pročitajte i ovo Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika

Uz zahtjev je priložila radnu knjižicu u kojoj su bili podaci s njezinim imenom i navodni ostvareni radni staž u u Boksitnim rudnicima i Aluminijskom kombinatu u Mostaru u BiH, piše Jutarnji list.

Prema podacima iz radne knjižice, tamo je radila 32 godine, šest mjeseci i tri dana. Osim toga, upisan je i staž u trajanju jedan mjesec i jedan dan u Hrvatskoj, u trgovini mješovitom robom Vlaka.

Republički fond joj je uvažio 32 godine, sedam mjeseci i četiri dana staža. Stekla je uvjete za starosnu mirovinu i 13. rujna je doneseno privremeno rješenje o tome. Uz mirovinu, određen joj je i zaštitni dodatak.

Dobila gotovo 300 tisuća kuna

Sve do 31. prosinca 2012. na njezin račun je svaki mjesec, tijekom 17 godina, uplaćivano 476,62 kune. Ukupno je primila 293.657,66 kuna. Zagrebačko tužiteljstvo tvrdi da joj je novac isplaćen na prevaru i zbog prikazivanja lažnih činjenica.

Osuđena je na godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje, a 15 dana od dana nastupa pravomoćnosti presude morat će u državni proračun vratiti kompletan iznos koji je primila s kamatama. Naime, iz potvrde o razdobljima osiguranja Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Mostar 2012. godine proizlazi da 83-godišnjakinja nema odrađenog staža u BiH.

Iz rješenja iste godine vidljivo je i da joj je iste odbijen zahtjev za ponovno određivanje starosne mirovine jer je utvrđeno da je u Hrvatskoj odradila mjesec i dan staža dok u BiH nema takvih podataka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene