George Floyd
George Floyd Foto: Afp

Prema službenom izvješću, Floyd je umro od zastoja srca, a neovisna obdukcija koju je financirala obitelj navodi "gušenje od stalnog pritiska" kao uzrok smrti.


Smrt Georgea Floyda izazvana je srčanim zastojem, zaključak je službenog patologa okruga Hennepin nakon završne autopsije provedene nad tijelom Afroamerikanca ubijenog tijekom privođenja, za što su optuženi bivši policajac Derek Chauvin te još trojica njegovih kolega koje se tereti za suučesništvo i nečinjenje.

Vezani članci Policija u SAD-u, ilustracija Procurila uznemirujuća snimka: Policija pucala i ranila crnca, liječnici se bore za njegov život Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 3 Šokantni prizori na ulicama SAD-a, ubijen prosvjednik: "Ono što sad vidimo noću, to je skoro građanski rat"

U izvješću dr. Andrewa Bakera stoji da je Floydov vrat bio pritisnut kad je Chauvin koljenom nasjeo na žrtvu i tako je držao više od osam minuta, ali se u zaključku to ne spominje kao izravan uzrok smrti. Floydova obitelj financirala je nezavisnu autopsiju, u kojoj se kao uzrok smrti navodi "gušenje od stalnog pritiska".

U novom se izvješću navodi da je Floyd imao brojne masnice i posjekotine na glavi, licu, ustima, ramenima, rukama i nogama, ali ne postoji dokaz da je bilo koja od tih ozljeda bila smrtonosna. U završnoj autopsiji navodi se da je Floyd bio srčani bolesnik, da je patio od visokog tlaka te da je nedavno bio pozitivan na koronavirus, no bez indikacija da je to imalo bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.

Inicijalno toksikološko izvješće pokazalo je umjerene razine fentanila i metamfetamina u tijelu žrtve.