Prosvjednici širom SAD-a zahtijevali su da za ubojstvo Georgea Floyda odgovaraju i trojica policajaca koji su tada bili prisutni, uz Dereka Chauvina koji je izravno odgovoran za Floydovu smrt. "Ovo je još jedan važan korak za pravdu", napisala je senatorica Amy Klobuchar na Twitteru.

Galerija Prosvjedi u Teksasu zbog smrti Georgea Floyda - 1 Prosvjedi u Teksasu zbog smrti Georgea Floyda - 6 Prosvjedi u Teksasu zbog smrti Georgea Floyda - 5 +0 Ne jenjavaju prosvjedi u SAD-u - 1

Glavni tužitelj Minnesote Keith Ellison podigao je optužnicu protiv još tri policajca umiješana u ubojstvo Georgea Floyda, a policajac Derek Chauvin sada će se suočiti s optužbom za oštrijom optužnicom, za ubojstvo drugog stupnja, potvrdila je u srijedu senatorica Amy Klobuchar na Twitteru. Chauvin je ranije bio optužen za ubojstvo iz nehaja, a sad je optužen za ubojstvo bez namjere.

Vezani članci Artem Rjabčuk Otkriven identitet vojnika odgovornog za krvavi napad u tvornici oružja: "Čeka ga najgora moguća kazna za masovno ubojstvo" Automobilom se zaletio u mnoštvo na paradi - 1 Muškarac se zaletio u božićnu povorku: Optužen za najmanje pet ubojstava, otkriveno i što je radio prije jezivog pohoda

Snimke na kojima se vidi kako Chauvin koljenom pritišće Floydov vrat iako on govori kako ne može disati proširile su se svijetom i izazvale široke osude. Policajac Chauvin dobio je otkaz i optužen za ubojstvo. 

Prosvjednici širom SAD-a zahtijevali su da za ovo ubojstvo odgovaraju i trojica policajaca koji su tada bili prisutni. "Ovo je još jedan važan korak za pravdu", napisala je senatorica na Twitteru.

Trojica ostalih policajaca - Tou Thao, J. Alexander Kueng i Thomas Lane - bit će optuženi za pomaganje i sudioništvo u ubojstvu drugog stupnja, prenosi Star Tribune. Njih trojica također su dobili otkaz.

Objavljujući nove optužnice, Ellison je izjavio da su one u interesu pravde. "Moramo ispisati nova pravila za pravedno društvo."

No odvjetnik obitelji Floyd, Benjamin Crump, izjavio je CNN-u da obitelj vjeruje da bi optužnica protiv Chauvina trebala biti ona prvog stupnja. Kaže da je obitelji rečeno da se istraga nastavlja i da se optužnica još može mijenjati.

Ubojstvo prvog i drugog stupnja prema zakonu Minnesote zahtijeva dokaz da je optuženik ubio s namjerom. Za ubojstvo prvog stupnja u većini se slučajeva traži predumišljaj, dok je ubojstvo drugog stupnja više vezano uz zločine iz strasti.

Optužnica za ubojstvo trećeg stupnja ne zahtijeva dokaz da je optuženik želio da žrtva umre, nego samo da su njegovi postupci bili opasni i da su izvedeni bez obzira na ljudski život.

Za ubojstvo drugog stupnja predviđena je kazna do 40 godina zatvora, petnaest više nego za ubojstvo trećeg stupnja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju