Grafit u čast Georgeu Floydu
Grafit u čast Georgeu Floydu Foto: Afp

George Floyd umro je na licu mjesta zbog gušenja prouzrokovanog pritiskom, pokazala je obdukcija.


Obitelj Georgea Floyda čija je nasilna smrt pokrenula lavinu prosvjeda diljem SAD-a naručila je obdukciju.

Vezani članci Portret Ruth Bader Ginsburg u New Yorku Preminula sutkinja američkog Vrhovnog suda, na samrti izrazila želju da ju se ne zamijeni do novog predsjednika SAD-a Nasilje i neredi u Portlandu Stoti dan prosvjeda protiv rasizma u Portlandu: Policija bacala suzavac na prosvjednike koji su ih zasuli Molotovljevim koktelom

Rezultati su pokazali da je umro od gušenja prouzrokovanog stalnim pritiskom. Pritisak na vrat i leđa smanjili su dotok krvi u mozak, piše CNN.

"Ne postoji ni jedan drugi zdravstveni problem koji bi mogao uzrokovati njegovu smrti ili joj doprinijeti", objasnio je Michael Baden jedan od neovisnih medicinskih stručnjaka. 

"Policija krivo misli da ako može pričati, može i disati. To nije istina", dodao je.  

Floyd je umru na licu mjesta, u Minneapolisu, 25. svibnja, nakon što mu je policajac Derek Chauvin koljenom 8 minuta i 46 sekundi pritiskao vrat, a drugi mu policajac pritiskao leđa. Čak dvije minute i 53 sekundi Chauvin ga je stiskao nakon što se Floyd prestao opirati, navodi se u kaznenoj prijavi koju je objavilo tužiteljstvo okruga Hennepin.

"Ne mogu disati", pokušao je objasniti policajcima. Nisu ga sušali.

Obitelj je obdukciju zatražila jer je službeno izvješće okruga govorilo da nema dokaza da je Floyd umro od gušenja. 

Derek Chauvin uhićen je prošlog petka. Nakon što su snimke Floydovog umiranja obišle svijet, diljem SAD-a krenuli su prosvjedi koji ne jenjavaju već danima. Često su i nasilnil, a u u Detroitu je tijekom prosvjeda ubijen jedan mladić. U 40 gradova uveden je policijski sat, a predsjednik Trump i njegova obitelj na sat su vremena noćas bili smješteni u bunkeru Bijele kuće dok je policija suzavcem tjerala prosvjednike.