Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: Sanader dobiva bolju hranu?

Uprava se pobrinula za odgovarajućeg cimera, 'dobro se razumiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem premijeru Ivi Sanaderu, u istražnom zatvoru okružnog suda u Salzburgu, barem tako tvrde ostali zatvorenici, prema priči ostalih zatvorenika zapravo je bolje nego njima.

Osim što ima povlašten status, tvrde zatvorenici novinarima komunicirajući kroz rešetke, Sanader navodno jede i bolju hranu nego oni. Za usporedbu, zatvorenici su svoju hranu, nasuprot onoga što Sanader dobiva, nazvali lošom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije se izjasnio oko izručenja Sanader ostaje u pritvoru još mjesec dana Slika nije dostupna Uhićen na autocesti, noć proveo pritvoru VIDEO: Snimka privođenja Sanadera

'Bivši predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader u zatvoru u Salzburgu nije dobio nikakve posebne uvjete', izjavio je upravitelj zatvora Dietmar Knebel u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA-u.

Sanaderov dnevni raspored u zatvoru ne razlikuje se od drugih pritvorenika i mogu ga posjetiti rodbina ili odvjetnici i s njima može razgovarati telefonom, izjavio je Knebel. 'Sanaderovo je ponašanje u redu i nema posebnih želja', rekao je.

Bivši predsjednik hrvatske vlade u ćeliji ima televizor i radio. U maloj ćeliji, tipičnoj za austrijske zatvore, nalaze se dvije postelje. Omogućena mu je šetnja u dvorištu stotinu godina stare zatvorske zgrade, a i ćelija je neko vrijeme otvorena.

>> U Austriju danas putuje zahtjev za izručenjem bivšeg premijera

>>  'Pravi bjegunac, izdajnik naroda'

Tvrde također kako se bivši hrvatski premijer nalazi u ćeliji br. 79. na drugom katu te da istu dijeli s odvjetnikom osumnjičenim za prevaru.

'Zatvorska se uprava pobrinula da drugi zatvorenik u ćeliji odgovara Sanaderu', rekao je Knebel. Riječ je o 59-godišnjem odvjetniku specijaliziranu za gospodarstvo Friedrichu L. iz Salzburga, koji je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog pronevjere 2,8 milijuna eura svojih klijenata.

Po navodima Sanaderova odvjetnika, Sanader i kolega mu u ćeliji 'dobro se sporazumijevaju'.

Očekuje se i dolazak rodbine

Podsjetimo kako službenih izjava još nema, a konferencija za novinare koja je trebala biti sutra, otgođena je za četvrtak. Isto tako očekuje se kako bi tijekom dana u posjet Sanaderu mogla doći i rodbina.

Zatvorski dužnosnici ne žele potvrditi je li itko od rodbine bivšeg premijera najavio posjet. Ono što smo doznali jest kako je liječnik pregledao Sanadera te da će mu napraviti i analizu krvi.

'Sanader je psihički dobro'

Sanader je bio na liječničkom pregledu, a nalaz je bio zadovoljavajući. 'I psihički se osjeća dobro', izjavio je zatvorski upravitelj. Knebel će osobno posjetiti Sanadera u ćeliji i pitati ga ima li još nekih osobnih potreba.

'Ako treba još odjeće, imamo zalihe', rekao je. Osim toga i rodbina mu može donositi stvari koje mu se uručuju u skladu sa sigurnosnim propisima.

Drugo saslušanje za 14 dana

On je jučer pred istražnim sucem rekao kako se ne osjeća krivim za ono što ga se optužuje u Hrvatskoj, dok je njegov odvjetnik Werner Suppan medijima rekao kako će se tek na drugom saslušanju za 14 dana, moći govoriti o pojednostavljenom procesu izručenja.

Sanadera je austrijska policija uhitila prošlog petka u Salzburgu, nakon što je što mu je dan prije toga u Hrvatskom saboru skinut zastupnički imunitet te izdan zahtjev za njegovim pritvaranjem.

Austrijska novinska agencija napominje da protiv Sanadera nije pokrenut kazneni postupak.

Zatvor u Salzburgu s 206 mjesta slovi kao zastario. Do 2016. trebao bi biti dovršen novi zatvor u obližnjem mjestu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene