Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnički dm Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je u prvom čitanju podržao zakone koji bi trebali omogućiti reformu policije u toj zemlji.


Tijesnom većinom od 22 zastupnika za i 17 protiv podržani su prijedlozi zakona o neovisnim nadzornim tijelima policijske strukture BiH i o direkciji za koordinaciju rada policijskih tijela i agencija.

Vezani članci Dragan Čović Iznenađenje u BiH: Čović odustao od izborne utrke, za članicu Predsjedništva BiH kandidirat će se Borjana Krišto Šefik Džaferović Džaferović o Milanoviću: "On je parodija diktatora koji gleda na BiH kao na nekakvu svoju Sudetsku oblast, banovinu ili Donbas..."

Zakoni predviđaju uspostavu sedam novih upravnih organizacija unutar postojećeg Ministarstva sigurnosti BiH no one u biti neće imati posebnog utjecaja na rad postojećih policijskih struktura u Republici Srpskoj odnosno Federaciji BiH i Distriktu Brčko.

To je bio i glavni razlog da protiv predloženih zakona glasuju zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP BiH) dok je Srpska demokratska stranka (SDS) bila protiv smatrajući da nije poštovana procedura predlaganja zakona.

Iako je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić ranije najavljivao kako će zastupnici iz njegove stranke također glasovati protiv zakona u obliku u kakvom ih je predložilo Vijeće ministara, to se ipak nije dogodilo.

Zastupnici iz ove stranke ocijenili su kako je ovo tek početak reforme a da se nedostaci u prijedlozima zakona mogu mijenjati amandmanima.

Reforma policije u BiH ključni je preduvjet kojega je vlastima te zemlje postavila Europska komisija prije potpisivanja već parafiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Najavljivani radikalni preustroj policije u BiH koji bi doveo do objedinjavanja postojećih četrnaest različitih policijskih struktura na kraju se pretvorio u uspostavu tek slabašne koordinacije na državnoj razini.

Usvajanje čak i takvog reformskog paketa EU je ipak ocijenila dostatnim što je izazvalo veliko nezadovoljstvo SDA iako je ta stranka članica vladajuće koalicije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju