Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na zahtjev Srpske pravoslavne crkve

Zakon protiv diskriminacije povučen iz procedure na zahtjev SPC

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog Zakona protiv diskriminacije, što ga je srbijanska vlada donijela i uputila u skupštinsku proceduru, povučen je na zahtjev Srpske pravoslavne crkve koja se protivi članku toga dokumenta u kojem se zabranjuje diskriminacija na temelju spolne opredijeljenosti, prenijeli su u četvrtak beogradski mediji.

Kako je objavio na svom portalu beogradski B92, SPC je potvrdila da je uputila primjedbe na Zakon protiv diskriminacije koji je vlada u srijedu povukla iz skupštinske procedure, a ministar rada i socijalnih pitanja Rasim Ljajić, čije je ministarstvo bilo predlagač zakona, rekao je da je sporni zakon povučen na telefonskoj sjednici vlade kojoj on nije prisustvovao.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Ljajić je rekao da je SPC tražila da se zakon povuče radi dorade, ali i je ostalo nejasno o kakvim doradama je riječ, ocijenivši posebice opasnim što za SPC nisu diskutabilna samo dva člana, već cijeli zakon.

Po Ljajićevim riječima, taj je zakon uvjet za liberalizaciju viznog režima za putovanje u zemlje EU prema građanima Srbije i rok za njegovo usvajanje je travanj. Riječ je o iznimno važnom zakonu iz paketa čije je usvajanje uvjet za stavljanje Srbije na 'bijelu šengensku listu', kazao je Ljajić najavivši da će na današnjoj sjednici vlade zatražiti objašnjenje zbog čega je povučen Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije. On je ustvrdio da predloženi antidiskriminacijski zakon zadovoljava sve europske i svjetske standarde.

Mediji navode da je Sinod SPC, uz suglasnost beogradske nadbiskupije Rimokatoličke crkve, Islamske zajednice Srbije, Evangelističke crkve i drugih vjerskih zajednica u Srbiji, poslao pismo s primjedbama na Prijedlog zakona tražeći izmjenu članka 18, koji jamči slobodu promjene vjeroispovijesti, a protiveći se usvajanju članka 21, koji sprječava diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.

Povlačenje prijedloga zakona u pripćenjima za javnost osudili su Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, kao i skupina nevladinih organizacija, ocijenivši da je riječ o 'ozbiljnom udarcu demokratskom uređenju Srbije'. Nevladine organizacije ocijenile su da to što je SPC, uz potporu više drugih vjerskih zajednica, zatražila da se taj zakon ne donese, predstavlja ozbiljno kršenje Ustava Srbije.

Reagirajući na odluku o povlačenju zakona direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kazao je da tko god ruši taj zakon, ne želi da Srbija postane članica EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene