Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zahtjevi za uspostavom trećeg entiteta u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici dviju najsnažnijih hrvatskih stranaka u BiH - HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić javno se sve jače zauzimaju za uspostavu trećeg, većinski hrvatskog, entiteta u BiH.

Ćović i Ljubić su u odvojenim intervjuima tiskovinama u BiH istaknuli da je formiranje triju federalnih jedinica (entiteta) jedno od mogućih rješenja u BiH. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osudili presudu u Haagu U Mostaru započelo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora Slika nije dostupna 'Ne uzdam se u utjecaje izvana' Dragan Čović protiv 'Daytona 2'

Najavili su i kako nije isključena mogućnost da prijedlog o uspostavi trećeg entiteta bude unesen u Deklaraciju hrvatskih stranaka u BiH o ustavnim promjenama čije je potpisivanje najavljeno za 21. rujna ove godine u Kreševu u srednjoj
Bosni.

Istupi Čovića i Ljubića, u kojima se zauzimaju za uspostavu trećeg entiteta u BiH, nastavak su njihovih javnih očitovanja u kojima iznose takve prijedloge.

Dužnosnici međunarodne zajednice u BiH ne reagiraju na najnovije zahtjeve za uspostavom trećeg entiteta, za razliku od ranijih godina kada su se energično protivili zamislima o trećem entitetu i kažnjavali hrvatske političare u BiH koji su propagirali uspostavu tri entiteta u BiH.

Zbog zauzimanja za uspostavu hrvatske samouprave, odnosno trećeg entiteta, međunarodna je zajednica 2001. godine smijenila tadašnjeg predsjednika HDZ-a BIH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića i trajno mu zabranila bavljenje politikom.

Nedavno je aktualni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak izjavio kako će u ustavnim promjenama Hrvati imati pravo iznijeti svoja viđenja o budućem preustroju BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene