Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je u razgovoru za beogradske 'Večernje novosti' da bi zahtjev Srbije za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj Uniji mogao iz Vijeća EU biti proslijeđen Europskoj komisiji na izradu mišljenja već na proljeće, i prije odmrzavanja ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


Aplikaciju za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbija je podnijela 22. prosinca 2009. godine tijekom švedskog predsjedavanja Uniji. Upitan je li zadovoljan time što je učinjeno vezano za zapadni Balkan tijekom švedskog predsjedavanja Uniji u drugoj polovici 2009., Bildt je ocijenio da ta regija sada napreduje brže no što je to ranije bio slučaj ali da postoji još otvorenih pitanja koja su se mogla i očekivati te dodao da je situacija sada bolja nego prije šest mjeseci.

Vezani članci Slika nije dostupna EK: Nema nacionalnog rješenja za izbjegličku krizu Slika nije dostupna Zemlje EU-a za zajednički nadzor vanjskih granica i brži povrat ekonomskih migranata

>> EU: Srbija surađuje, odmrznut Privremeni sporazum

Osvrnuvši se na situaciju u Bosni i Hercegovini šef švedske diplomacije kazao je kako od bosanskih čelnika očekuje da sami donesu odluke nužne za promjenu ustava i da zemlju učine spremnom za podnošenje aplikacije, kao i da učine ono što je potrebno da bi se zatvorio ured visokog predstavnika. 'A da li u stanju to učiniti prije izbora, to već ne znam. Rizik koji vidim je taj da, u situaciji kada Hrvatska i Srbija idu naprijed, Bosna zaostane. Ali, na bosanskim je čelnicima to ispraviti', upozorio je Bildt. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju