Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deveteročlana obitelj u kojoj najmlađi ima jedanaest mjeseci završit će na ulici. Obitelji Cvjetković iz Zagreba u četvrtak prijeti deložacija koju su uspjeli izbjeći prije dvije godine. A sve zbog, kako kažu, duga koji ne postoji i nezakonitog sudskog postupanja koje traje od 1999. godine.


Obitelj Cvjetković sutra bi trebala biti deložirana iz svojeg doma u Zagrebu. Ludilom nazivaju cijeli sudski postupak vezan uz ovrhu njihove imovine. Počelo je sve 1999. godine zbog duga Tomislava Cvjetkovića prema banci. No u međuvremenu sudski vještak utvrdio je kako dug ne postoji - štoviše kredit je preplaćen. 'Sudsko vještačenje prema kojem je moj dug podmiren i preplaćen, da meni banka duguje 9000 eura. To ročište traje, slijedeće ročište je u 6. mjesecu', kaže Tomislav Cvjetković.

Vezani članci Slika nije dostupna Policija može doći bilo kada - neizvjesnost svima najteže pada Slika nije dostupna Sud odbacio navode obitelji Cvjetković: Dug postoji

'Nitko nigdje pravomoćnom presudom nije utvrdio da je gospodin Cvjetković dužan nešto Croatia banci. Znači ovo će biti situacija da je prodana njegova nekretnina radi naplate nepostojćeg duga, a on će ostati bez nekretnine radi toga što je sud proveo nezakonito dosudu i ovrhu i prodaju njegove nekretnine - apsolutno protivno materijalnim propisima', kaže odvjetnica obitelji Zvjezdana Znidarčić Begović.

I upravo zato tražili su odgodu ovrhe i iseljenje - no kažu ništa nije uzeto u obzir. 'Mi smo tražili i dali ponesak sutkinji i molili je da odustane dok ne riješimo sve procese koji su vezani uz ovo, da nam dopusti da dokažemo da smo u pravu', dodaje Marija Veronkica Cvjetković.

Izbjegli deložaciju: 'Da me muž tuče, da je alkoholičar, da mi se djeca drogiraju onda bi grad našao stan za nas, ali ne i ovako'

Odvjetnica obitelji upozorava kako je cijeli postupak pun sudskih pogrešaka i zato je podnesena tužba Ustavnom sudu. 'Da sud ovršni nije dozvolio da stranke rasprave pitanje da li postoji dug, je li zakonito provedena ovrha i dosuda nekretnine - što je nezakonito provedeno. O žalbama mojih stranaka nema odluke nakon 4-5 godina. A žalba treće osobe koja je dosudom postala vlasnik te nekretnine je riješena na Županijskom sudu u Zagrebu u ravno 4 radna dana početkom prosinca 2014.', tvrdi odvjetnica obitelji.

A Marija Cvjetković kazneno je prijavila suca koji je vodio njihov postupak - jer je prodao cijelu kuću. 'Do dana današnjeg, 2010. je prodana kuća, mene općinski DORH nije obavijestilo o ničemu. Sudac je prodao nešto što nije smio prodati, imala je osnova i prema županijskom i po zakonu itd. Prodao je, ja sam banci založio 100 hvati, on je prodao 217 hvati. Nešto što nije ni u ugovoru o kreditu i u rješenju o ovrsi', kaže gospođa Cvjetković.

S općinskog građanskog suda o slučaju danas nismo danas dobili odgovor. Obitelj Cvjetković obratila se i Ministarstvu pravosuđa - no odgovor koji nam je stigao tiče se samo nadležnosti Ministarstva. 'Nakon što smo zaprimili izvješće Općinskog građanskog suda u Zagrebu u srpnju 2011., iz kojeg su vidljive sve poduzete radnje u navedenom predmetu do tada, utvrdili smo da u navedenom predmetu nema elemenata neosnovanog odugovlačenja postupka', stoji u odgovoru Ministarstva.

No Cvjetkovići se ipak nadaju kako će, kažu - profunkcionirati pravna država.

Pravosuđe bi trebalo štititi građane, no tko štiti građane od pravosuđa. Jedina nada im je odluka Ustavnog suda koju očekuju u četvrtak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook