Smog u Delhiju
Smog u Delhiju Foto: Afp

Dvadeset milijuna građana Delhija zapravo udiše smog jer je index kvalitete zraka (AQI) probio "teške" i "opasne" kategorije u gotovo svim nadzornim postajama u indijskome glavnom gradu zbog čega je zatraženo da se zatvore škole.


AQI je premašio 450 na mnogim mjestima u četvrtak ujutro, prema podacima središnjeg tijela za kontrolu onečišćenosti.

Očitanje iznad 400 utječe na zdrave ljude, a ozbiljno pogađa one s postojećim bolestima, rekla je savezna vlada.

Gusti, otrovni smog nad New Delhijem - 4 VIDEO Udišu otrovni smog pun čestica koje izazivaju rak pluća: "Ovo postaje noćna mora"

"Ono što se događa sa zagađenjem zraka u Delhiju nije ništa drugo nego zločin protiv čovječnosti!", napisao je ugledni kolumnist Suhel Seth na Twitteru. "To je potpuni kolaps odgovornosti", dodao je.

Najzagađeniji glavni grad na svijetu prekriven je smogom svake zime jer hladan, težak zrak zadržava građevinsku prašinu, isparavanja vozila i dim od spaljivanja strništa usjeva u susjednim državama kako bi se polja očistila za sljedeći usjev.

Smog u Delhiju Gusti, otrovni smog nad New Delhijem - 1 (Foto: Afp)

Niže temperature, hladniji vjetrovi i promjena njihova smjera u to vrijeme povremeno pogoršavaju kvalitetu zraka.

Roditelji i ekolozi pozvali su da se zatvore škole.

New Delhi požar Gori 60 metara visoko brdo smeća: Toplinski val otežava gašenje

"Znam da djeca ne glasaju za vas, ali svejedno, zahtijevam od svih glavnih ministara u Delhiju (regiji glavnoga grada) da odmah zatvore sve škole", napisao je ekološki aktivist Vimlendu Jha na Twitteru.

Smog u Delhiju Smog u New Delhiju (Foto: AFP) - 4 (Foto: Afp)

"Nije normalno udisati 500+ AQI, ne za našu djecu, gdje već svako treće dijete ima neki plućni problem", poručio je.

Delhi je ovaj tjedan prekinuo većinu građevinarskih radova i radova na rušenju da smanji onečišćenje i pozvao građane da se zajedno voze u automobilima i na motociklima, rade od kuće kad je to moguće i smanje upotrebu ugljena i drva za ogrjev.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju