Gazprom rafinerija u Rusiji
Gazprom rafinerija u Rusiji Foto: Afp

Slovačka traži trogodišnje prijelazno razdoblje za uvođenje embarga Europske unije na rusku naftu, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva Richard Sulik. No, Slovačka nije jedina koja traži određena izuzeća...


Slovačka gotovo sav uvoz sirove nafte prima preko naftovoda Družba, još iz sovjetskog razdoblja, te je zajedno s Mađarskom, koja također uvelike ovisi o ruskim fosilnim gorivima, zatražila izuzeće iz embarga na uvoz ruske nafte.

Europska komisija je ranije danas predstavila prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

"Slažemo se s novim paketom sankcija, ali nam je potrebno prijelazno razdoblje za prilagodbu novoj situaciji", rekao je Sulik.

"Danas se raspravlja o trajanju prijelaznog razdoblja", dodao je.

Po njegovim riječima, dulje prijelazno razdoblje bi dalo dovoljno vremena da se osiguraju alternativni dobavni pravci.

Dnevni zahtjevi za isporukom ruskog plina preko Ukrajine u Europu, kroz slovačku granicu na lokaciji Velke Kapusany, porasli su u ponedjeljak na najvišu razinu od kraja studenoga, pokazali su podaci slovačkog operatora TSO Eustream.

Ti su zahtjevi putem Velke Kapusany iznosili oko 993.407 megavat sati (MWh) dnevno u ponedjeljak, najviše od 30. studenog, pokazuju podaci.

Veleposlanici 27 zemalja članica EU-a mogli bi usvojiti prijedloge Komisije već ovaj tjedan kako bi ubrzo nakog toga bili pretočeni u zakon.

Ursula von der Leyen Prijedlog Ursule von der Leyen o zabrani uvoza ruske nafte naišao na otpor nekih zemalja. "Malo je problematično"

Češka traži izuzeće

Češka će na određeno vrijeme zatražiti izuzeće iz europskog embarga na uvoz ruske nafte kako bi dobila na vremenu za povećanje kapaciteta naftovoda, rekao je u srijedu premijer Petr Fiala.

"Spremni smo podržati tu odluku (o sankcijama koje uključuju naftu), ali da Češka dobije odgodu potrebnu za povećanje kapaciteta kojima se nafta može dopremiti Češkoj", izjavio je Fiala.

"Pokušavamo dobiti odgodu na dvije, tri godine", dodao je.

Ilustracija OPEC poslao upozorenje Europi: "Moglo bi doći do gubitka sedam milijuna barela ruske nafte i drugih energenata dnevno"

Češka pokušava povećati kapacitet naftovoda TAL, koji kreće iz Italije preko Austrije do Njemačke i koji čeka dozvolu vlasti u Bavarskoj.

Izuzeće iz sankcija EU-a zatražile su ranije Slovačka i Mađarska.

Europska komisija je ranije u srijedu predstavila prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

Veleposlanici 27 zemalja članica EU-a u srijedu nisu postigli dogovor te se pregovori nastavljaju u četvrtak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju