Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija nije izvijestila američku vojsku o planu letenja svog borbenog zrakoplova prije nego što ga je Turska srušila u utorak, unatoč tome što ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi suprotno, izjavila su u petak za Reuters dvojica američkih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni.


Obraćajući se novinarima u Moskvi u četvrtak, Vladimir Putin je rekao "mi smo izvijestili naše američke partnere" o tome kada i gdje će ruski zrakoplov djelovati. To je bilo "upravo" onda kada je turski zrakoplov srušio ruski avion, kazao je.

"Postavlja se pitanje: Zašto smo prenijeli tu informaciju Amerikancima?", upitao je Putin.

Pentagon nije odmah komentirao Putinovu izjavu, ali je u prošlosti potvrdio da je Rusija davala osnovne informacije američkoj koaliciji prije nekih operacija, poput one kada je 17. studenoga ispalila krstareće rakete.

Vezani članci Aleksej Navaljni Navaljni izgubio 15 kilograma od dolaska u zatvor, njegovi saveznici: "Uprava prijeti da će početi prisilno hranjenje svakog dana" Slika nije dostupna Vladimir Putin ipak nije na 'crnoj listi'

Turska i Rusija zaoštravaju odnose: 'Rusija ima pravo na vojni odgovor'

Svrha takve komunikacije je sprječavanje slučajnih sudara bivših hladnoratovskih neprijatelja dok provode paralelne operacije zračnih udara u Siriji.

Dvojica američkih dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, izjavili su da Rusija nije prenijela operativne detalje o kojima Putin govori. Zasad nije poznat opseg komunikacije između vojski SAD-a i Rusije prije ili poslije incidenta.

Tursko rušenje ruskog zrakoplova jedno je od najtežih incidenata između neke članice NATO-a i Rusije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook