Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Filmske scene u Siriji

Za sedam minuta zarobili jednog od vođa Islamske države: "Stigli su s dva helikoptera..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Koalicijske snage predvođene SAD-om priopćile su da su zarobile visokog vođu Islamske države u noćašnjem napadu na sjeveru Sirije.

Zarobljen je visoki vođa Islamske države u noći sa srijede na četvrtak u napadu na sjeveru Sirije, prema koalicijskim snagama predvođenim SAD-om.

Hani Ahmed al-Kurdi je bio je iskusan tvorac bombi i operativni moderator, piše u izvješću koalicije. Grupa za promatranje rekla je da su vojnici otišli s dva helikoptera u blizini turske granice, u selu al-Humaira u pokrajini Alep koju drži oporba.

Tada je uslijedilo sedam minuta oružanog sukoba između vojnika i mještana prije nego što su helikopteri ponovno uzletjeli, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Kasnije su sletjeli u bazu u regiji Kobane.

Stanovnik al-Humaire, Mohammed Youssef rekao je da su vojnici upali u kuću na rubu sela u kojoj su, kako vjeruje, boravili raseljeni ljudi iz grada Alepa. "Nakon što su helikopteri otišli, krenuli smo prema kući i tamo zatekli svezane žene i djecu na polju", rekao je za AFP.

Dodaje da su poveli jednog muškarca sa sobom, ali da ne zna gdje su ostali muškarci. "Nakon što smo žene odvezali, rekli su nam da su uzeli čovjeka po imenu Fawaz", opisuje.

U priopćenju koalicije navodi se da je misija pomno planirana. Nitko nije bio ozlijeđen, piše BBC.

Zarobljeni vođa Ahmed Kurdi, također je poznat i kao guverner Rake, prema Washington Postu koji je citirao američke dužnosnike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CENTRI ZA NOVAČENJE Rusi diljem Sirije regrutiraju ratnike: "Vjerujem da provode masakr u Ukrajini, ali..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdila Bijela kuća Cure detalji akcije u Siriji: Mrtav vođa Islamske države, aktivirao bombu kojom je ubio sebe i članove svoje obitelji

Radi se o gradu istočno od Alepa koji je de facto bio glavni grad 'kalifata' kojeg je proglasila Islamska država 2014. godine, nakon što je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka i nametnula svoju brutalnu vlast milijunima ljudi.

Američke specijalne snage su u veljači izvele sličnu operaciju u pokrajini Idlib koju drži opozicija tijekom koje je poginuo tadašnji sveukupni vođa ISIS-a Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi. Detonirao je bombu u svom skrovištu, i ubio članove svoje obitelji pa sebe.

ISIS je nakon toga imenovao Abu al-Hassana al-Hashemija al-Qurayshija za svog nasljednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene