Obavijesti Video Pretražite Navigacija
113. dan rata

Europski čelnici izrazili podršku ukrajinskom članstvu. NATO pojačava snage na istoku i diže stupanj pripravnosti

Rat u Ukrajini ušao je u 113. dan. Zapad priprema nove pakete pomoći u oružju Ukrajini, SAD šalje vrijednost od čak milijardu dolara. Amerikanci pretpostavljaju da su Rusi u ratu izgubili gotovo trećinu oklopnih snaga. Na granici Ukrajine i Poljske gradit će se privremeni silosi kako bi se spriječila globalna prehrambena kriza. Gazprom smanjuje količinu plina koju šalje Njemačkoj, najavljuju da je Italija sljedeća.

 

  • Američki vojni stručnjaci procjenjuju da su Rusi izgubili gotovo trećinu oklopnih snaga
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prihvatio je pozive na samite G7 i NATO-a
  • Gazprom smanjio isporuku plina Njemačkoj, najavili smanjenje isporuke i za Italiju
  • U borbama kod Harkiva zarobljena su dvojica američkih vojnika
  • Nakon misterioznog nestanka, otkriveno je da je oporbenjak Aleksej Navaljni premješten u drugi zatvor
  • Za pomoć ukrajini SAD će izdvojiti milijardu dolara
  • Ukrajinska policija spriječila je teroristički napad na državni vrh
  • Dijelovi Sjeverodonjecka i dalje su pod kontrolom Ukrajine


Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

21:29 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak u intervjuu za BBC da Rusija nije "potpuno čista" ali je "takva kakva je" i ne srami se.

Otkad je ruska vojska napala Ukrajinu prije gotovo četiri mjeseca, tisuća civila su ubijene, a čitavi gradovi pretvoreni u ruševine, dok su milijuni Ukrajinaca morali pobjeći iz svojih domova.

"Rusija nije potpuno čista. Rusija je takva kakva je. Ne sramimo se pokazati tko smo", rekao je Lavrov BBC-ju.

Od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače, Lavrov je zapadnim medijima dao samo nekoliko intervjua.

Sedamdesetdvogodišnji Lavrov predstavlja Rusiju na međunarodnoj pozornici posljednjih 18 godina, no zapadne sankcije sada su nametnute njemu i njegovoj kćeri.

"Mi nismo napali Ukrajinu", kazao je Lavrov u intervjuu. "Objavili smo specijalnu vojnu operaciju zato što nismo imali drugog načina da zapadu objasnimo da je uvlačenje Ukrajine u NATO zločinački čin."

Ponovio je službeno stajalište Kremlja da su u Ukrajini nacisti. Ruski dužnosnici kažu da njihova vojska vrši "denacifikaciju" te države.

20:25 Rusija je lagala kad je rekla da je uzrok nedavnog smanjenja u isporuci plina tehnički problem, kazao je u četvrtak talijanski premijer Mario Draghi, dok je Europska komisija rekla da energetska sigurnost nije neposredno u opasnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je kazao da smanjenje opskrbe u zadnja dva dana nije unaprijed isplanirano, nego da je razlog tehničke naravi.

Tijekom posjeta Kijevu Draghi je odbacio to objašnjenje. "I Njemačka i mi, kao i drugi, smatramo da su ovo laži. U stvarnosti plin koriste u političke svrhe, kao što su to činili i sa žitaricama", kazao je.

20:15 Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak ustvrdio je da Rusija želi ostaviti dojam da je spremna razgovarati dok planira zabiti nož u leđa njegovoj zemlji. Ukrajina će se vratiti pregovorima, ali samo u pravo vrijeme, dodao je.

20:05 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za BBC kazao je kako se Ujedinjeni narodi "koriste za širenje lažnih vijesti sa Zapada", na podatke prema iz izvješća UN-a u kojem se detaljno navode navodni ruski ratni zločini. 

"Nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalni čin", rekao je Lavrov o napadu na Ukrajinu.

18:57 Šefica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je kako "razmjer smrti i razaranja u Mariupolju snažno sugerira ozbiljna kršenja međunarodnog prava" koja će ostaviti neizbrisiv trag na generacije koje dolaze. Rekla je da je osoblje UN-a koje nije imalo pristup Mariupolju, potvrdilo 1348 smrtnih slučajeva u tom gradu, uključujući 70 djece. Pretpostavlja se da je stvarni broj poginulih još veći, donosi The Guardian.

18:53 "Razumijemo da je put u Europsku uniju zaista put i nije jedan korak. Ali taj put mora početi, a mi smo spremni raditi na tome kako bi postala punopravna članica Europske unije. Ukrajinci su već zaslužili pravo da krenu tim putem”, rekao je u četvrtak Volodimir Zelenski nakon sastanka s europskim čelnicima.

18:35 NATO će dodatno pojačati borbene skupine na svom istočnom krilu i imati više snaga u visokom stupnju pripravnosti, izjavio je u četvrtak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

"Pojačat ćemo naše borbene skupine u istočnom dijelu našeg Saveza, s više zračne, pomorske i kibernetičke obrane" rekao je Stoltenberg, dodajući da će NATO imati novi model snaga s više vojnika na visokom stupnju pripravnosti i posebnim snagama određenim za obranu određenih saveznika.

18:30 Francuska je najavila slanje još šest samohodnih haubica "Cezar" Ukrajini. Emmanuel Macron je to objavio tijekom svog posjeta Kijevu. Ranije je Francuska poslala šest haubica 155 mm "Cezar" u Ukrajinu.

 

 

 

18:25 Velika Britanija je nabavila i obnovila više od 20 dalekometnih topova - M109 - od belgijske tvrtke za oružje koje šalje u Ukrajinu, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

 

 

17:13 Nizozemska obavještajna služba objavila je da je otkrila ruskog tajnog agenta kako pokušava upotrijebiti lažni identitet da se inflitrira u Međunarodni kazneni sud (ICC) koji istražuje optužbe ratnih zločina u Ukrajini. Više pročitajte >>OVDJE.

 

 

17:10 Rusija je u četvrtak obećala ubrzati pregovore o povećanju isporuke plina Kini i upozorila da će Europa platiti visoku cijenu za svoj naftni embargo protiv Rusije. Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je da će viši troškovi za energente u Europi iznositi dodatnih 400 milijardi dolara te da bi se Europa mogla suočiti s nedostatkom naftnih derivata.

16:45 "Sva četvorica podržavamo trenutni status kandidata za EU", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron na konferenciji za novinare u četvrtak, nakon sastanka sa Volodimirom Zelenskim u Kijevu, kojem je nazočio skupa s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, talijanskim premijerom Mariom Draghijem i rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom. Draghi je rekao da je njegova glavna poruka tijekom posjeta Kijevu bila da Italija želi Ukrajinu vidjeti kao dio EU.

 

 

16:43 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da vojna pomoć NATO-a Ukrajini nije "provokacija", nego podrška neovisnoj državi. Na pitanje da komentira primjedbe pape Franje objavljene ranije ovog tjedna da je rat u Ukrajini "možda na neki način ili izazvan ili nije spriječen", Stoltenberg je rekao da je "NATO obrambeni savez, a rat je rat predsjednika Putina", prenosi CNN. U četvrtak je završio sastanak ministara obrane NATO-a.

 

 

16:40 Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov zahvalio se tijekom susreta u Sankt Peterburgu srpskom članu BiH Predsjedništva Miloradu Dodiku zbog stajališta srpske strane, dok je sam Dodik istaknuo kako se BiH nije priključila sankcijama protiv Ruske Federacije.

16:10 Guverner Luhanska Sergej Hajdaj u četvrtak je izjavio kako je trenutno nemoguća evakuacija civila iz tvornice Azot u Severodnjecku. U tom gradu, kako je kazao za CNN, u tijeku je neprekidno granatiranje. 

15:30 Nedavno smanjenje opskrbe Europe ruskim plinom nije bilo planirano i posljedica je sankcija koje su dovele do problema s turbinama koje trebaju održavanje, rekao je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Isporuka ruskog plina Europi u četvrtak je dodatno smanjena, izazvavši zabrinutost u vezi punjenja skladišta za zimu.

"Znamo da postoje problemi s turbinama, s njihovim održavanjem - turbina nije vraćena i negdje je blokirana", rekao je Peskov novinarima. "To je posljedica sankcija, nema u tome ništa namjernog".

14:45 Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske sastali su se u četvrtak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu iskazavši mu potporu nakon čega će, nada se Zelenski, Ukrajina dobiti još oružja i odlučnije mjere kako bi joj se pomoglo u ratu protiv Rusije. Više pročitajte >>OVDJE

14:40 Prema podacima guvernera Lisičanska, tri osobe poginule su, a sedam ih je ozlijeđeno u zračnom napadu na regiju Luhansk u blizini opkoljene tvornice Azot. 

 

 

14:35 Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss rekla je da UK "svim srcem" podržava ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog te poručila kako je opravdan strah za njegovu sigurnost. Truss je pozvala Rusiju da oslobodi Navaljnog, nakon izvješća da je premješten u strogo zaštićeni zarobljenički logor dalje od Moskve, gdje je služio kaznu od 11 i pol godina.

14:33 Federalni tužitelji u New Yorku objavili su u srijedu da namjeravaju zaplijeniti više od 5,3 milijuna dolara s bankovnog računa Sjedinjenih Država koji pripada sankcioniranom ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu. 

14:25 Njemački kanclar Olaf Scholz osvrnuo se na svoj posjet ukrajinskom Irpinu te zaključio kako je taj grad odavno postao simbol nezamislive okrutnosti ruskog rata, besmislenog nasilja. Ustvrdio je kako brutalnom razaranju mora doći kraj.

 

 

13:31 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da se nada da posjet Kijevu čelnika Francuske, Njemačke i Italije "neće biti fokusiran isključivo na isporuke oružja Ukrajini".

"Želio bih se nadati da se čelnici ove tri države i predsjednik Rumunjske neće usredotočiti samo na potporu Ukrajini daljnjim napumpavanjem oružjem", rekao je Peskov.

13:05 Ruski veleposlanik u EU Vladimir Čižov rekao je za agenciju RIA da bi potpuni prekid tokova plina u plinovodu, koji plinom iz Rusije opskrbljuje Europu ispod Baltičkog mora, bio "katastrofa" za Njemačku.

Dotok plina Sjevernog toka 1 u Njemačku je dvaput smanjen ovog tjedna, potez za koji je ministar gospodarstva rekao da ima za cilj povećanje neizvjesnosti i povećanje cijena goriva.

12:49 Velika Britanija je najavila novi val sankcija protiv Rusije usmjerenih na ljude koji su umiješani u "barbarski tretman djece u Ukrajini". Među onima koji su kažnjeni su moskovska povjerenica za prava djece Maria Lvova-Belova za “prisilni transfer i posvojenje” 2000 ukrajinske djece.

Sankcioniran je i patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve i dugogodišnji Putinov saveznik i glasni pobornik rata u Ukrajini.

12:17 Dmitrij Medvedev, ključni saveznik Vladimira Putina i bivši predsjednik, sugerirao je da je posjet europskih čelnika Kijevu besmislen. On kritizira posjet Emmanuela Macrona, Maria Draghija i Olafa Scholza, rekavši da to neće pomoći u uspostavljanju mira u Ukrajini.

12:15 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da su u ukrajinskom gradu Irpinu, koji su on i drugi europski čelnici posjetili prije sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, počinjeni masakri i ratni zločini.

"To je herojski grad, obilježen stigmama barbarstva", rekao je Macron novinarima, prenosi Reuters.

11:57 Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske u četvrtak su obišli ruševine zgrada u ukrajinskom gradu Irpinu kako bi pokazali podršku za koju se Kijev nada da će se pretvoriti u konkretne poteze.

Irpin, grad koji je prije ruske invazije imao 62 tisuće stanovnika, bio je jedan od žarišta borbe s ruskim snagama prije no što su se povukle sa sjevera Ukrajine da bi se usredotočile na napad na istoku.

Ukrajinski dužnosnik objašnjavao je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, talijanskom premijeru Mariju Draghiju i rumunjskom predsjedniku Klausu Iohannisu što se događalo u tom razrušenom gradu.

11:53 Ruske snage kažu da će ponovno otvoriti humanitarni koridor za civile koji će napustiti kemijsku tvornicu Azot u Sjeverdonjecku nakon što se planirana evakuacija u srijedu nije realizirala.

11:50 Oko 10.000 civila zarobljeno je u ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku, gdje borbe traju već tjednima, rekao je lokalni guverner Sergej Hajdaj.

Za zarobljene civile, od kojih se mnogi skrivaju u bunkerima ispod gradske kemijske tvornice Azot, ponestaju osnovne zalihe vode i hrane.

11:30 U Kijev je upravo stigao i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.

10:52 Sirene za zračni napad aktivirale su se jutros u Kijevu. To je uobičajena pojava u životu u glavnom gradu Ukrajine, piše BBC-jev dopisnik, ali je jutros poslužila i kao podsjetnik Macronu, Scholzu i Draghiju da su stigli u zemlju koja je u ratu.

10:15 Kyiv Independent objavio je procjenu gubitaka ruskih snaga, prema informacijama ukrajinskog ministarstva obrane.

Ukrajina procjenjuje da je u posljednja 24 sata Rusija izgubila još 200 vojnika i 17 APV-a, kao i oko devet tenkova i sedam topničkih sustava.

9:47 Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da bi patnje u Ukrajini mogle odmah prestati kada bi Rusija okončala "svoj bezobzirni rat", uoči sastanka sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Bruxellesu.

Austin je rekao da će NATO nastaviti podržavati Ukrajinu "dok se brani od neprovocirane agresije Rusije" i "nastaviti prilagođavati  savez kako bi zadovoljio nove sigurnosne uvjete".

9:20 Hrvatske kompanije bit će u idućih godinu dana među najpogođenijim u Europskoj uniji posljedicama rata u Ukrajini, prvenstveno rastom cijena energenata, izvijestila je Europska investicijska banka u svom najnovijem istraživanju.

8:45 Sergej Hajdaj, ukrajinski guverner Luganska, objavio je nove informacije o stanju u Ukrajini.

"Gotovo četiri mjeseca Rusi nisu imali značajnije pobjede, pa sve svoje rezerve bacaju na zauzimanje Sjeverodonecka. Za svaku kuću u gradu vode se žestoke borbe. Ukrajinskoj vojsci potrebno je topništvo velikog dometa kako bi Ruse potisnulo na sigurnu udaljenost", stoji u njegovoj objavi.

8:15 Djeca rođena u ukrajinskoj regiji Herson od 24. veljače automatski će dobiti rusko državljanstvo, prenosi The Guardian.

"Osim toga, siročad će također biti registrirana kao državljani Ruske Federacije", rekao je Kiril Stremousov, zamjenik šefa vojno-civilne uprave koju je Rusija nametnula u Hersonu.

8:10 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Među ostalim, tvrde kako su uništeni svi glavni mostovi preko rijeke Severski Donjec.

7:22 Obitelj dvojice bivših vojnika iz Alabame koji su se borili u Ukrajini kažu da se nisu čuli s njima danima.

Alexander Drueke (39) i Andy Huynh (27) zarobljeni su tijekom žestoke borbe nedaleko od Harkiva prošlog tjedna, tvrde njihovi suborci. Drueke i Huynh služili su kao dobrovoljci u sklopu regularne postrojbe ukrajinske vojske.

7:20 Očekuje se da će čelnici Francuske, Njemačke i Italije posjetiti Kijev u četvrtak, u pokušaju da daju svoju potporu Ukrajini. Posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i talijanskog premijera Maria Draghija dolazi u trenutku kada Europska komisija treba dati preporuke o izgledima Kijeva za članstvo u EU.

7:10 Ruska plinska tvrtka Gazprom započela je u četvrtak smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 milijuna kubika metara.

Najnovijim smanjenjem, tvrtka je Njemačkoj u dva dana smanjila količinu plina za oko 60 posto, a Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin.

6:55 Sjedinjene Američke Države obećale su paket oružja vrijedan milijardu dolara za Ukrajinu. Isti paket uključuje 18 haubica s taktičkim vozilima za njihovu vuču, 36000 metaka 155 mm streljiva za haubice te dva sustava obalne obrane Harpoon,

Što se događalo 112. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene