Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdila Bijela kuća

Cure detalji akcije u Siriji: Mrtav vođa Islamske države, aktivirao bombu kojom je ubio sebe i članove svoje obitelji

Vođa Islamske države ubijen je u napadu u Siriji, potvrdila je Bijela kuća.

Napad američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije usmjeren je na vođu džihadističke skupine Islamska država, objavio je predsjednik Joe Biden.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

"Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, skinuli smo s bojnog polja Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija", stoji u priopćenju.

"Svi Amerikanci uključeni u operaciju sigurno su se vratili", dodao je Biden.

"Predsjednik Biden, potpredsjednik Harris i članovi njegova tima za nacionalnu sigurnost promatraju protuterorističku operaciju odgovornu za uklanjanje s bojišta Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija – vođe ISIS-a", objavila je Bijela kuća na Twitteru.

Nekoliko američkih helikoptera je, tvrde, sletjelo u područje koje se nalazi u sjevernoj pokrajini Idlib i blizu je granice s Turskom.

Aktivirao bombu

Sky News javlja da je Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi aktivirao bombu kojom je ubio sebe i članove svoje obitelji.

Dogodilo se to u trenutku kad su specijalci uletjeli u njegovu kuću u pokrajini Idlib. Bijela kuća javila je da nema ozlijeđenih Amerikanaca.

Sirijska prva pomoć priopćila je da je 13 ljudi, uključujući šestero djece i četiri žene, ubijeno u gradu Atmehu, koji drži oporba.

Veliki otpor na zemlji

Lokalni izvori navode da su se vojnici suočili s jakim otporom na zemlji i da su bili pod vatrom teških protuzračnih topova postavljenih na vozila. Pucnjava i granatiranje čuli su se dva sata prije nego što su helikopteri otišli.

Vjeruje se da je ovaj napad najveća operacija američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije otkako je Qurayshijev prethodnik, Abu Bakr al-Baghdadi, poginuo u napadu na skrovište udaljeno samo 16 km (10 milja) od Atmeha u listopadu 2019., piše BBC.

Poginulo 13 ljudi

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je američki predvođena koalicija izvršila zračni napad i kopnenu operaciju na sjeverozapadu Sirije.

Taj promatrač, baziran u Velikoj Britaniji, nije specificirao tko je bio meta operacije, no aktivisti s tog područja javljaju da je riječ o skloništu Islamske države.

"Uspješna protuteroristička misija"

Glasnogovornik Pentagona John Kirby ranije je akciju opisao kao uspješnu protuterorističku misiju i dodao da među Amerikancima nije bilo žrtava.

Postupci američke vojske za izbjegavanje civilnih žrtava pod oštrim su povećalom nakon napada dronom na važnu metu u Afganistanu kojim se Pentagon isprva hvalio kao velikim uspjehom.

Brojne džihadističke skupine povezane s Al Kaidom djeluju na sjeverozapadu Sirije, posljednjem velikom uporištu pobunjenika protiv predsjednika Bašar al-Assada u deset godina dugom građanskom ratu. Ondje se skrivaju i čelnici IS-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene