Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spriječen masakr

Slovenac koji je putem dark weba naručivao oružje za masakr imao je popis s imenima žrtava

Aktualno Galerija Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 3 Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 4 Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 5 Galerija 1/9 >>
Pokolj u školama i raznim ustanovama kakvima svjedočimo u Americi za dlaku je izbjegnut u susjednoj Sloveniji. Mladić je putem interneta naručio velike količine oružja i streljiva. Plan mu je bio likvidirati kolege koji su ga zlostavljali, ali i učitelje koji po njemu nisu učinili ništa da ga zaštite.

U nevjerojatnu kupovinu na dark webu krenuo je 20-godišnji Slovenac. Ni manje ni više kupio je automatsku pušku i pištolj i velike količine streljiva.

''Oboje je bilo skriveno i zapakirano u mikrovalnoj pećnici. Osumnjičeni je za oružje platio 5000 eura'', rekao je Primož Donža, voditelj sektora krim policije Kranj.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak Koronavirus.hr mimo javne nabave Analiza potencijalne nove afere u zdravstvu: "Ključno pitanje - vrijedi li taj posao 1,1 milijuna kuna?" No to nije jedini problem Ministarstva

Pročitajte i ovo Prvi put u RH: Pacijentu Nikši transplantirana pluća - 6 ekskluzivno za Dnevnik Nove TV Nikšina nova pluća, prva transplantirana u Hrvatskoj, prodisala su: "Sada napokon, napokon mogu duboko udahnuti..."

No, oružje do Slovenije nije stiglo. Sumnjivu narudžbu detektirale su američke službe.

''Zapljenu oružja u Sjedinjenim Američkim Državama proveo je američki Ured za nacionalnu sigurnost koji je potom obavijestio slovensku policiju'', objasnio je Matjaž Jerkić, pomoćnik ravnatelja Uprave krim policije.

Da je dark web pod budnom prismotrom raznih službi najbolje potvrđuje i ovaj slučaj. Kako istražitelji tragaju za ovakvim vukovima samotnjacima pojašnjava Alen Delić iz Udruge menadžera sigurnosti.

''Infiltrirani i u takve sustave, kao pružatelji i davatelji određenih usluga, ili mogu biti infiltrirani na način da samo nadgledaju određeni set komunikacija koji se tamo događa'', govori.

Čim je u Sloveniju stigla obavijest - mladić je uhićen, a otkriće za što je trebalo koristiti oružje šokiralo je policajce.

''U istrazi su kriminalisti otkrili da je svrha kupnje oružja bila masakr više osoba u jednoj javnoj ustanovi, također je bilo naznaka da bi bilo i slučajnih žrtava i u druge dvije javne institucije'', izjavio je Donža.

Dvadesetogodišnjak je imao popis s imenima osoba koje je želio likvidirati. Od učiteljica do školskih kolega koji su ga zlostavljali. Susjedi pred kamere nisu željeli. Tek otkrivaju kako je riječ o mirnom i povučenom mladiću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUĐENJE OSTAJE U OSIJEKU Zoranu Mamiću odbijen zahtjev za izvršavanjem kazne u BiH: ''Ministarstvo u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi osuđenika''

Pročitajte i ovo Predsjednik RH Zoran Milanović u Borovu Selu Milanović plenkoviću "Predsjednik RH je vrhovni zapovjednik HV-a, uvijek. Plenković? S motokultivatora Tomo Vinkovića sjeo je direkt za Ferrarija"

''Teško da se netko toliko socijalno povuče, da se netko toliko usmjeri na jedan ubilački pohod, a da nitko u okolini te osobe ne primijeti probleme prije koji su doveli do toga, a niti to ponašanje koje je bilo usmjereno da naudi drugim ljudima'', komentirala je psihologinja Mia Roje.

Zato stručnjaci apeliraju - razgovarajte sa svojom djecom, ali i prijateljima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene