Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ekskluzivno za Dnevnik Nove TV

Nikšina nova pluća, prva transplantirana u Hrvatskoj, prodisala su: "Sada napokon, napokon mogu duboko udahnuti..."

Aktualno Galerija Prvi put u RH: Pacijentu Nikši transplantirana pluća - 6 Prvi put u RH: Pacijentu Nikši transplantirana pluća - 6 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Konosić - 3 Sanja Konosić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Konosić - 2 Sanja Konosić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Konosić - 1 Sanja Konosić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +9 Dorian Hiršl - 2 Galerija 1/14 >>
Hrvatsko zdravstvo zbog korone plitko diše, kreveti u bolnicama pune se COVID pacijentima, hladni pogoni se odgađaju. No i unatoč koroni i svim izazovima naši liječnici postigli su nevjerojatan uspjeh - prvi put u Hrvatskoj uspješno su transplantirana pluća. Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV govori pacijent kojem su prije 10-ak dana prvom u Hrvatskoj transplantirana pluća.

Nikša slavi novi rođendan. Osjeća se, kaže, preporođeno i sretno.

"Još uvijek ne virujem. Masa tih osjećaja se sad pomišala. Pa zabrinutost pa sreća da je napokon i to došlo, pa strah, zna sam... mislim svi smo bili svjesni toga da može masa stvari krenut na krivo. Fizički mogu ono što godinama nisam mogao napraviti, duboku udahnut i izdahnit zrak, to sad napokon, napokon mogu", govori Nikša.

U operaciji je sudjelovalo 40-ak stručnjaka. Na čelu ekipe je kardiokirurg Tomislav Kopjar, koji se za taj zahvat educirao u Beču kamo su hrvatski pacijenti dosad odlazili na transplantaciju pluća.

"Kad se nešto radi po prvi puta stres i odgovornost je dosta velika, ali imali smo tu veliku sreću i hvala kolegama iz Beča koji su bili s nama u operacijskoj dvorani. Oni su nam uveli povjerenje i samopouzdanje da to možemo to dobro napraviti kako je to i na razini izvan granica Republike Hrvatske", kaže kardiokirurg Tomislav Kopjar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvati obavljeni u Zagrebu Transplantacija trajala 12 sati: Organe žrtve pucnjave u Klisu dobila tri pacijenta

Plućne bolesti, ističu na Jordanovcu, sve su veći problem Hrvata.

"Plućnih bolesnika u RH ima jako puno. Najviše je tu naravno jako puno KOPB-ovaca i s karcinomom pluća, međutim jako je malo onih koji čekaju i kojima je potrebna transplantacija pluća. Njih je godišnje oko 10 do 15", govori Feđa Džubur, pulmolog i koordinator za transplantaciju pluća KBC-a Zagreb.

Hrvatska je već godinama pri svjetskom vrhu po broju donora, a može se pohvaliti i u omjeru broja i kvalitete transplantacija. Prvi smo u Europi kad su u pitanju jetra i bubrezi, drugi u transplantaciji srca.

Pročitajte i ovo Marija Rukavina Poziv na broj 060 9000 Majka Ane Rukavine moli da i ove godine podržimo rad Zaklade Želim Život: "Pokažimo veliko hrvatsko srce"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ipak sretan kraj Nestvarna transplantacija srca: Helikopter se srušio na krov bolnice, doktoru srce ispalo na pod...

No liječnici ističu, od tih priznanja, više im znače ovakve riječi pacijenata...

"Ispada da sam ja tu neka medijska zvijezda, ustvari nisam. Jedine zvijezde, neću reć zvijezde, nego heroji su naši doktori koji su sve to skupa napravili. Tribalo je i znanja i hrabrosti i svega za to napraviti. I oni su to napravili eto samo tako, i od srca im hvala svima", poručuje Nikša.

Liječnici odgovaraju - hvala Nikši na povjerenju i hrabrosti - zajedno su otvorili put za buduće plućne bolesnike.

"Svi smo dali najbolje od sebe"

Anesteziologinja Sanja Konosić i torakalni kirurg Dorian Hiršl, liječnici KBC-a Zagreb, sudjelovali su na ovoj operaciji. S njima je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

 

Kako je sve na početku izgledalo, opisao je dr. Hiršl, koji je išao po pluća u Split.

"To prvo poluvrijeme je počelo u petak u ranim jutarnjim satima kad smo dobili zeleno svjetlo da je organ na raspolaganju i da on može pasati jednom od naših pacijenata. Kreće opsežna organizacija odlaska po organ, pa proces uzimanja organa i priprema za njegovu kasniju implantaciju. Na incijalnom reportu o donoru postoje neki parametri koji se mogu usporediti, da li će ta pluća odgovarati, ali krajnja odluka se donosi tijekom same eksplantacije organa, na licu mjesta kada se organ izvadi iz tijela i kontaktira se s implantacijskim kirurgom", kaže dr. Hiršl.

Anesteziologinja Konosić kaže kako je sudjelovala cijela vojska ljudi te naglašava kako transplantacijska medicina uopće, ali i na ovom nivou, nije moguća bez ozbiljnog timskog rada.

"Ono što je bilo jako lijepo da smo vrlo, vrlo dobro i ugodno surađivali, bili smo dobro uigrani i na taj način je svaki od nas donio ono najbolje što zna. Složio se mozaik koji je završio lijepo za pacijenta", kaže i dodaje kako je potrebna i dobra procjena kako bi se spriječile potencijalne komplikacije.

Dr. Hiršl kaže, kolege iz Austrije bili su vrlo zadovoljni.

"Vidjeli su da je dobra i uigrana ekipa. Praktički su rekli „hvala, doviđenja, bilo nam je drago“. Bili su vrlo zadovoljni", kazao je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene