Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor u Davosu

Xi Jinping: Nijedna poteškoća neće zaustaviti čovječanstvo u napredovanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski predsjednik Xi Jinping održao je uvodni govor na otvaranju foruma u Davosu, u prepunoj dvorani, a više je puta bio prekinut glasnim pljeskom.

Kineskog predsjednika Xija Jinpinga u Davosu su željeli slušati mnogi. Dvorana je bila prepuna, a osiguranje je zbog toga moralo odbiti ulazak mnogih koji su željeli ući.

Pročitajte i ovo Okupila se politička elita - 4 Svjetski gospodarski forum Okupila se svjetska politička i poslovna elita: Razgovore vode daleko od očiju javnosti Andrej Plenković Forum u Davosu Plenković: "Jačanje vojske pokazuje da smo predvidjeli novu sigurnosnu situaciju"

Govor koji je trajao oko sat vremena, Jinping je nakitio kineskim poslovicama, a više je puta prekinut pljeskom.

Između ostalog rekao je i da je u očima mnogih globalizacija postala Pandorina kutija, ali da svjetski problemi nisu uzrokovani ekonomskom globalizacijom, nego pretjeranom utrkom za profitom.

''Bilo koji pokušaj da se obustavi protok kapitala, proizvoda, ljudi, neće uspjeti, jer se sukobljava s povijesnim trendom'', rekao je Jinping.

Ovo je prvi put da je jedan kineski predsjednik nazočan na forumu u Davosu. Objavo je kako se predviđa da će u sljedećih pet godina u Kinu biti uvezeno robe u vrijednosti osam trilijuna američkih dolara te da mu je cilj da Kina bude integrirana u svijet i nada se da će ostali biti jednako otvoreni prema Kini kao što je ona prema svijetu.

"Protekcionističko ponašanje je kao da ste se zaključali u mračnu sobu", rekao je Xi u uvodnom govoru na otvaranju godišnjeg summita.

"Možda štiti od vjetra i kiše, ali ne pušta svjetlo i zrak", dodao je.

Predsjednik nije imenovao SAD niti novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, koji će u petak svečano preuzeti dužnost, ali je aludirao na Trumpova stajališta o međunarodnim sporazumima o slobodnoj trgovini i njegove planove da se suprotstavi Kini na području trgovine.

Od sedam točaka Trumpova plana za trgovinu, tri se odnose na Kinu. On planira osporiti kinesku valutnu politiku, prijaviti je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u nekoliko slučajeva i poduzeti mjere ako Peking ne prekine s nepoštenim trgovinskim praksama.

To ipak ne bi bila potpuna promjena u odnosu na sadašnju američku politiku, koja se aktivno borila protiv kineskog subvencioniranja domaće industrije na WTO-u.

"Trgovinski rat neće imati pobjednika", upozorio je Xi.

Obećao je, međutim, stranim investitorima da će "povećati zaštitu vlasničkih prava i omogućiti ravnopravnije uvjete kako bi kinesko tržište postalo transparentnije i bolje regulirano".

Xi je također naglasio važnost Pariškog sporazuma o klimi, kojem se Trump protivi.

"Svi potpisnici trebaju ga se pridržavati a ne odustati od njega, jer je to naša dužnost prema budućim generacijama", rekao je, pozdravljen glasnim aplauzom nazočnih.

Trump je odustao od namjere da se povuče iz tog sporazuma, ali je zabrinut zbog posljedica koje će on imati na američku industriju.

Xi je također kazao da je globalizacija izazvala nejednakosti u prihodima i druge probleme. Globalizacijom treba upravljati a ne je klevetati, preporučio je.

Govor je završio motivirajućom porukom da je povijest pokazala kako je čovječanstvo u svom razvoju prolazilo trnovit i težak put, ali da je isto tako pokazala da nijedna poteškoća neće čovječanstvo zaustaviti u razvoju.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene